ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ προς Ευρωπαίους ηγέτες:«Τρέξτε» τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης

23:38 - 10 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ προς Ευρωπαίους ηγέτες:«Τρέξτε» τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ να διατηρήσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες σε υψηλά επίπεδα τη διετία 2021- 2022 για να προστατεύσουν το μπλοκ από μια μόνιμη βλάβη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ζητά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με όσα είπε σε διαδικτυακή συνέντευξη της στο Economist.

Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Η ίδια επισήμανε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αν χρειαστεί.

Ζητούν έργα από την ΕΚΤ οι ευρωβουλευτές

Tην ανησυχία τους για την επικείμενη οικονομική ύφεση εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές, με ψήφισμά τους που εγκρίθηκε μετά τη συζήτηση με την  Λαγκάρντ στην ολομέλεια, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ, καθώς και η λήψη μεταρρυθμιστικών και δημοσιονομικών μέτρων από τα κράτη μέλη.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι ο αποπληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μπορεί να δικαιολογήσει «ισχυρή παρέμβαση της ΕΚΤ», ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που εφαρμόστηκε δεν ωφέλησε ισότιμα τους πάντες και καλούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει «διαφορετικά μέτρα πολιτικής για την τόνωση της οικονομίας της ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει επιδεινούμενες προοπτικές».

Προειδοποιούν επίσης για τον αυξανόμενο συστημικό κίνδυνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος προκαλείται από την χαλάρωση της νομισματικής χρηματοδότησης λόγω της πανδημίας και δηλώνουν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί επείγουσα επαναξιολόγηση του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.