ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τόκιο- Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραιτείται ο επικεφαλής μετά από σεξιστικό σχόλιο

19:24 - 11 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Τόκιο- Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραιτείται ο επικεφαλής μετά από σεξιστικό σχόλιο
Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο αναμένεται να παραιτηθεί αφού δέχεται σκληρή κριτική επειδή έκανε «ακατάλληλα» σχόλια σχετικά με τις γυναίκες.

Ο Yoshiro Mori, 83 ετών, είπε ότι οι γυναίκες μιλάνε πάρα πολύ και ότι οι συναντήσεις με πολλές γυναίκες διευθύντριες του διοικητικού συμβουλίου "θα απαιτούσαν πολύ χρόνο".

Τα σχόλια αυτά πυροδότησαν μια καταιγίδα διαμαρτυριών και ο κ. Mori ζήτησε μεν συγγνώμη, αλλά είπε ότι δεν θα παραιτηθεί.

Ωστόσο, οι πιέσεις για την παραίτηση του αυξάνονταν σταθερά.

Ο κ. Mori, πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, αναμένεται να παραιτηθεί επίσημα σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής την Παρασκευή (12/2), μετά τα σχόλια του την περασμένη εβδομάδα.

Σημαντικοί χορηγοί επίσης προχωρήσαν στο να κατακρίνουν τα σχόλια, συμπεριλαμβανομένης της Toyota, μια από τους μεγαλύτερες υποστηρικτές των Ολυμπιακών.

Ο πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda, δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν «απογοητευμένη» με τα σχόλια.

Την Τρίτη, μια ομάδα γυναικών βουλευτών φόρεσε λευκά σε μια διαμαρτυρία κατά του σχολιασμού του, με ορισμένους άνδρες να κάνουν το ίδιο για αλληλεγγύη.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν 400 άτομα απέσυραν επίσης αιτήσεις εθελοντισμού στους Ολυμπιακούς αγώνες, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί για αργότερα αυτού του χρόνου.

Το διοικητικό συμβούλιο έχει επί του παρόντος 24 μέλη, πέντε από τα οποία είναι γυναίκες.

Το 2019, η επιτροπή - η οποία είναι υπεύθυνη για την επιλογή Γιαπωνέζων Ολυμπιακών αγωνιστών - έθεσε ως στόχο την αύξηση του αριθμού των γυναικών διοικητικών συμβούλων στο 40%.

"Εάν αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο χρόνος ομιλίας τους θα είναι κάπως περιορισμένος, καθώς έχουν δυσκολία να τελειώσουν, κάτι που είναι ενοχλητικό", ανέφερε ο κ. Mori.

"Έχουμε περίπου επτά γυναίκες στην οργανωτική επιτροπή, αλλά όλοι γνωρίζουν τη θέση τους", είπε.

Ο κ. Μόρι είναι γνωστός στη χώρα για μια σειρά από γκάφες και μη διπλωματικές δηλώσεις που έγιναν ενώ ήταν στην εξουσία από το 2000 έως το 2001.

Δήλωσε δε στην Ιαπωνική εφημερίδα Mainichi ότι οι γυναίκες μέλη της οικογένειάς του τον κατσάδιασαν μετά τα σχόλιά του.

«Χθες το βράδυ, η σύζυγός μου μου φώναξε επιθετικά. Είπε: «Είπες κάτι κακό ξανά, έτσι δεν είναι; Θα πρέπει να υποφέρω ξανά επειδή στράφηκες εναντίον των γυναικών», είπε.

"Σήμερα το πρωί, η κόρη μου και η εγγονή μου με επιπλήξαν επίσης", ανέφερε στην εφημερίδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.