ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν κυρώσεις

20:46 - 11 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν κυρώσεις
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε εκτελεστική εντολή για την επιβολή κυρώσεων προς τους ηγέτες του πραξικοπήματος της Μιανμάρ.

Τα μέτρα θα επικεντρωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε στρατιωτικούς ηγέτες, τα μέλη της οικογένειάς τους και τις επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτά.

Λαμβάνονται επίσης μέτρα για τον αποκλεισμό της πρόσβασης του στρατού σε κυβερνητικά κεφάλαια που κρατούνται στις ΗΠΑ ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Οι κυρώσεις λήφθηκαν αφότου μια γυναίκα πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών κατά του πραξικοπήματος η οποία αγωνίζεται για τη ζωή της σε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα Νέπιντο.

Η Μία Τουε Τουε Καϊνγκ τραυματίστηκε την Τρίτη όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας εκτοξευτήρες ύδατος, λαστιχένιες και μεταλλικές σφαίρες.

Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους για να  διαδηλώσουν κατά του πραξικοπήματος της περασμένης εβδομάδας, το οποίο ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας - γνωστή και ως Βιρμανία - παρά την πρόσφατη απαγόρευση των μεγάλων συγκεντρώσεων και της νυχτερινής απαγόρευσης.

Υπήρξαν αναφορές για άλλους σοβαρούς τραυματισμούς καθώς η αστυνομία αύξησε τη χρήση βίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει θάνατοι.

Η παρέμβαση Μπάιντεν

Ο κ. Μπάιντεν ζήτησε την ανατροπή του πραξικοπήματος και την απελευθέρωση πολιτικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένης της Σου Κι.

"Καθώς αυξάνονται οι διαμαρτυρίες, η βία εναντίον εκείνων που ασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα είναι απαράδεκτη και θα συνεχίσουμε να το καταδικάζουμε", είπε ο κ. Μπάιντεν.

Είπε ότι η κυβέρνησή του θα εντοπίσει τον πρώτο γύρο αυτών που είναι στο στόχαστρο για κυρώσεις αυτήν την εβδομάδα, αν και ορισμένοι στρατιωτικοί ηγέτες της Μιανμάρ έχουν ήδη συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα για τις φρικαλεότητες εναντίον μουσουλμάνων Ροχίνγκια.

"Θα επιβάλουμε επίσης ισχυρούς ελέγχους στις εξαγωγές. Θα παγώσουμε τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία που ωφελούν τη Βιρμανική κυβέρνηση, διατηρώντας παράλληλα την υποστήριξή μας για την υγειονομική περίθαλψη, τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και άλλους τομείς που ωφελούν άμεσα τον λαό της Βιρμανίας", .

Αυτή είναι η πρώτη χρήση κυρώσεων από τον κ. Μπάιντεν από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Ο στρατός πραγματοποιεί στο μεταξύ επιδρομές και περισσότερες συλλήψεις εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων.

Πρόσφατες συλλήψεις περιλαμβάνουν αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης και αξιωματούχους που εργάζονται για την εκλογική επιτροπή, η οποία αρνήθηκε να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του στρατού για εκτεταμένη εκλογική απάτη στις εκλογές του Νοεμβρίου, οι οποίες έφεραν το NLD της Σου Κι στην εξουσία.

Εν τω μεταξύ, η Μια Τουε Τουε Καϊνγκ εξακολουθεί να βρίσκεται σε εντατική θεραπεία στην πρωτεύουσα. Έγινε 20 σήμερα.

Η αδερφή της, Μια Τα Τοε Νουε, η οποία ήταν επίσης στη διαμαρτυρία, δήλωσε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης της αδερφής της είναι μικρές.

Προηγούμενες διαδηλώσεις ενάντια στη στρατιωτική κυριαρχία δεκαετιών της χώρας, το 1988 και το 2007, είδαν μεγάλο αριθμό διαδηλωτών να σκοτώνονται από τις δυνάμεις ασφαλείας. Τουλάχιστον 3.000 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους το 1988 και τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2007. Χιλιάδες φυλακίστηκαν και στις δύο περιπτώσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.