ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ρωσία «απειλεί» με ρήξη την ΕΕ, αν επιβληθούν κυρώσεις

20:55 - 12 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Η Ρωσία «απειλεί» με ρήξη την ΕΕ, αν επιβληθούν κυρώσεις
Η Ρωσία είναι έτοιμη να διακόψει τους δεσμούς με την ΕΕ εάν το μπλοκ επιβάλει νέες, οικονομικά οδυνηρές κυρώσεις, τόνισε την Παρασκευή (12/2) ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η ΕΕ έχει αυξήσει την προοπτική περαιτέρω κυρώσεων εν μέσω της διένεξης για την αντιμετώπιση του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, Ναβάλνι.

Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε αν η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει σε «ρήξη» με την ΕΕ, ο κ. Λαβρόφ είπε «είμαστε έτοιμοι για αυτό». Προσθέτοντας τη ρήση: «Αν θέλετε ειρήνη, ετοιμαστείτε για τον πόλεμο».

Μια διακοπή των δεσμών θα μπορούσε να προκληθεί από κυρώσεις της ΕΕ που, όπως σημείωσε «δημιουργούν κινδύνους για την οικονομία μας, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευαίσθητων περιοχών».

«Δεν θέλουμε να απομονωθούμε από τις παγκόσμιες υποθέσεις, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», δήλωσε στο ρωσικό YouTube κανάλι Solovyov Live.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία και η ΕΕ απέσυραν εκατέρωθεν  τρεις από τους διπλωμάτες τους, σε μια διαμάχη «μια σου, μια μου», που επικεντρώθηκε στην υπόθεση Ναβάλνι.

Η Ρωσία ξεκίνησε πρώτη, πριν από μια εβδομάδα, λέγοντας ότι τρεις διπλωμάτες της ΕΕ είχαν παρευρεθεί σε μια παράνομη διαμαρτυρία υπέρ του Ναβάλνι - ισχυρισμός που απορρίφθηκε από την ΕΕ. Η ρωσική ανακοίνωση ήρθε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του επικεφαλή εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Γιοζέπ Μπορέλ.

Αυτήν την εβδομάδα οι χώρες μέλη της ΕΕ - Γερμανία, Πολωνία και Σουηδία - απέλασαν με τη σειρά τους τρεις Ρώσους διπλωμάτες.

Ο κ. Μπορέλ είπε στους Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη ότι το επόμενο βήμα "θα μπορούσε να περιλαμβάνει κυρώσεις, και θα υποβάλω συγκεκριμένες προτάσεις".

Τον περασμένο Οκτώβριο, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε έξι κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους και ένα ρωσικό ερευνητικό κέντρο χημικών όπλων, κατηγορώντας τους για άμεση συμμετοχή στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι τον Αύγουστο. Η δηλητηρίαση πήγε να τον σκοτώσει.

Πολλοί από τους στενούς βοηθούς του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν υπόκεινται πλέον σε κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, δηλαδή πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους και απαγόρευση ταξιδιού. Οι κυρώσεις αυτές τέθηκαν το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.

Στο στόχαστρο ο Μπορέλ

Δεκάδες ευρωβουλευτές ζήτησαν από τον κ. Μπορέλ να παραιτηθεί, λέγοντας ότι το ταξίδι του στη Μόσχα ήταν "ταπεινωτικό", αλλά οι ηγέτες της ΕΕ δεν τους υποστήριξαν.

Ο ίδιος απάντησε στους ευρωβουλευτές ότι το Κρεμλίνο δεν άφησε "κανένα άνοιγμα για δημοκρατικό κράτος δικαίου". Συνθλίβουν οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή πέρα από αυτή του Προέδρου Πούτιν, είπε. "Είναι ανελέητοι στο να καταπνίξουν τέτοιες προσπάθειες."

Ο Ναβάλνι βρίσκεται ξανά στο δικαστήριο αντιμέτωπος με ισχυρισμούς ότι δυσφήμησε έναν βετεράνο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Ο υπεύθυνος για την καταπολέμηση της διαφθοράς αναφέρει ότι πρόκειται για μια ακόμη τεχνητή υπόθεση που στοχεύει να μαυρίσει το όνομά του.

Αυτό το μήνα ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε σχεδόν τρία χρόνια φυλάκιση σε ξεχωριστή υπόθεση, η οποία ευρέως θεωρείται πως έχει πολιτικά κίνητρα.

Στις 22 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν και αναμένεται να συζητήσουν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

Παρά την επιδείνωση των σχέσεων με το Κρεμλίνο, η Γερμανία προχωρά με το τεράστιο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Είναι πολύ επίμαχο ζήτημα - μέλη της ΕΕ όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής το αντιτίθενται σθεναρά.

Αυτήν την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Γουόλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι «οι ενεργειακοί δεσμοί είναι σχεδόν η τελευταία γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.