ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χάρβαρντ για Γουχάν: Ενδείξεις κορονοϊού από το καλοκαίρι του 2019

20:58 - 14 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Χάρβαρντ για Γουχάν: Ενδείξεις κορονοϊού από το καλοκαίρι του 2019
Οι ερευνητές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίοι, πήγαν πρόσφατα στην Κίνα, για να βρουν από που ξεκίνησε ο κορονοϊός, έχουν ενδείξεις ότι το ξέσπασμα του ιού στη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 μπορεί να ήταν πιο διαδεδομένο από ό,τι έδειχναν τα δεδομένα αρχικά.

"Ο ιός κυκλοφόρησε ευρέως στη Γουχάν τον Δεκέμβριο, κάτι που είναι ένα νέο εύρημα", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του ΠΟΥ, Peter Ben Embarek.

Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν στην ομάδα του ΠΟΥ ότι υπήρξαν περίπου 174 περιπτώσεις COVID-19 στη Γουχάν και τις γύρω περιοχές τον Δεκέμβριο, ανέφερε ο Nick Paton Walsh στο CNN.

Η έρευνα του ΠΟΥ ωστόσο, είχε άλλες ενδείξεις. Πιο συγκεκριμένα, υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν υπάρξει πάνω από 1.000 μολύνσεις κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.

Ο Embarek δήλωσε ότι ο αριθμός που παρουσίασαν οι Κινέζοι επιστήμονες ήταν πιθανότατα μόνο οι σοβαρές περιπτώσεις, και πως είναι απίθανο 174 περιπτώσεις να αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό αριθμό μολύνσεων του Δεκεμβρίου.

"Έχουμε κάνει κάποια μοντελοποίηση από τότε, και γνωρίζουμε πως από τον μολυσμένο πληθυσμό, περίπου το 15% καταλήγει σε σοβαρές περιπτώσεις, ενώ η συντριπτική πλειονότητα είναι ήπιες περιπτώσεις", δήλωσε ο Embarek.

Αυτή η εκτίμηση δείχνει ότι θα υπήρχαν τουλάχιστον 1.100 περιπτώσεις COVID-19 στη Γουχάν τον τελευταίο μήνα του 2019.

Σημαντικό είναι το γεγονός, ότι η ομάδα του ΠΟΥ ανακάλυψε επίσης πως υπήρχαν πολλά στελέχη του COVID-19 που εξαπλώθηκαν σε όλη την πόλη, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή μήνες πριν καταγραφεί επίσημα, στην Ευρώπη ο ιός, για πρώτη φορά.

Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες του ΠΟΥ βρήκαν πως υπήρχαν 13 διαφορετικές γενετικές αλληλουχίες του ιού από εκείνο τον μήνα κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, όπως ανέφεραν στα μέσα ενημέρωσης.

Οι αλλαγές στη γενετική αλληλουχία είναι συνηθισμένες και συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου καθώς οι ιοί εξαπλώνονται και αναπαράγονται.

Η ανακάλυψη πάνω από δώδεκα γενετικών αλληλουχιών του ιού SARS-COV-2 από τον Δεκέμβριο, ωστόσο, μπορεί να υποδηλώνει ότι ο κορονοϊός κυκλοφόρησε νωρίτερα από ό, τι πιστεύεται έως τώρα.

Ο καθηγητής Edward Holmes, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε: "Καθώς υπήρχε ήδη γενετική ποικιλομορφία στις ακολουθίες SARS-CoV-2 που εμφανίστηκαν στη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, είναι πιθανό ότι ο ιός κυκλοφόρησε πιο νωρίς από εκείνο τον μήνα."

Παρόλα αυτά ο Embarek αρνήθηκε να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, καθώς πιστεύει πως είναι ακόμη νωρίς για κάτι τέτοιο και οι μελέτες πρέπει να συνεχιστούν.

Αυτή η ανακάλυψη είναι η τελευταία προσθήκη στο αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η COVID-19 ενδέχεται να είχε εξαπλωθεί παγκοσμίως πριν από τον Δεκέμβριο.

Μία ανάλυση από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με βάση τις δορυφορικές εικόνες των νοσοκομείων του Γουχάν και την κίνηση μηχανών αναζήτησης για συμπτώματα κορονοϊού, υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να έχει αρχίσει να κυκλοφορεί εκεί ήδη στα τέλη του καλοκαιριού του 2019.

Μια άλλη μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου του Μιλάνου δείχνει ότι τα περιστατικά COVID-19 ενδέχεται να έχουν βρεθεί στην Ιταλία τον Οκτώβριο του 2019.

Να σημειωθεί πως οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας της Γουχάν ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για την ασθένεια στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ωστόσο, τα κυβερνητικά αρχεία δείχνουν ότι η πρώτη περίπτωση κορονοϊού της Κίνας συνέβη στις 17 Νοεμβρίου 2019, σύμφωνα με έρευνα της South China Morning Post.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:10 - 14 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.