ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βουτιά» 4,8% για το ιαπωνικό ΑΕΠ το 2020

09:26 - 15 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
«Βουτιά» 4,8% για το ιαπωνικό ΑΕΠ το 2020
Ύφεση 4,8% κατέγραψε η ιαπωνική οικονομία το 2020, εξαιτίας της πανδημίας, καταγράφοντας έτσι την πρώτη της συρρίκνωση σε ετήσια βάση από το 2009.

Με βάση τα ακόμη προκαταρτικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση σήμερα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου γνώρισε δραματική υποχώρηση της δραστηριότητας το πρώτο μέρος της περασμένης χρονιάς, κυρίως από τον Απρίλιο ως τα τέλη του Ιουνίου (-8,3%), καθώς ολόκληροι τομείς της οικονομίας παρέλυσαν εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η κυβέρνηση εξαιτίας της πανδημίας.

Η ανάκαμψη που άρχισε περί τα μέσα της χρονιάς αποδείχθηκε πάντως υψηλότερη του προσδοκώμενου το τέταρτο τρίμηνο (+3% σε σύγκριση με το προηγούμενο), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg ανέμεναν ανάπτυξη 2,4% το περασμένο τρίμηνο, μετά τη ανάκαμψη 5,3% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Οι ιαπωνικές εξαγωγές επιταχύνθηκαν το τέταρτο τρίμηνο (+11,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο).

Η κατανάλωση συνέχισε να είναι δυναμική από τον Οκτώβριο ως τα τέλη Δεκεμβρίου (+2,2%), συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη.

Τέλος, έπειτα από δύο τρίμηνα υποχώρησης, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων εξαιρουμένων αυτών για αγορές γης ή σε κτιριακές υποδομές αυξήθηκαν στο τέλος της χρονιάς (+4,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.