ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ερντογάν απέκτησε και Πανεπιστήμιο με τ' όνομά του

11:30 - 15 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Ο Ερντογάν απέκτησε και Πανεπιστήμιο με τ' όνομά του
Στο πανεπιστήμιο στην Ριζούντα του Πόντου, το οποίο φέρει το όνομά του, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας δηλώσεις που προκαλούν για ακόμη μία φορά.

Όπως μετέδωσε το ΣΚΑΙ, ο Ερντογάν, είπε πως το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ένα από τα καλύτερα του κόσμου και το καλύτερο στην Τουρκία. «Εγώ εμπιστεύομαι τους καθηγητές μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Πανεπιστήμιο Recep Tayyip Erdoğan, το οποίο άνοιξε ως Πανεπιστήμιο Rize το 2006 πριν από την αλλαγή ονόματος το 2012, είναι πρώην επαγγελματική σχολή. Επικεντρώνεται στη διδασκαλία στους τομείς της επιστήμης και της υγείας. Έχει 19.000 φοιτητές, 1.133 ακαδημαϊκό προσωπικό και είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Την ίδια ώρα εδώ και 40 ημέρες, η ακαδημαϊκή κοινότητα της Κωνσταντινούπολης δηλώνει αποφασισμένη «να μην κατεβάσει τα μάτια», όπως αναφέρει σχετικά το hashtag που έχει κατακλύσει τη γειτονική χώρα, και να αντισταθεί σθεναρά στο «σκοτάδι» που επιχειρεί να επιβάλει ο τούρκος πρόεδρος μέσω του διορισμού στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Boğaziçi Üniversitesi) νέου πρύτανη, ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η επιλογή του Μπουλού, που κατηγορείται για λογοκλοπή και ήταν υποψήφιος με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς νέους που δεν έχουν γνωρίσει άλλον ηγέτη εκτός από τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003.

Να σημειωθεί πως η πρακτική του Ερντογάν να διορίσει κάποιον που δεν έχει σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα έρχεται στους Τούρκους να θυμίσει πρακτικές από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, φοιτητές βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας, ωστόσο βρήκαν απέναντί τους την Αστυνομία. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κάνει χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη, ενώ έχουν συλλάβει περισσότερους από 500 διαδηλωτές. Αν και οι περισσότεροι φοιτητές που συλλαμβάνονται αφήνονται ελεύθεροι, οι συλλήψεις και η βία προκαλούν νέες καταγγελίες για τον αυταρχισμό του Ερντογάν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.