ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπρετόν: Νέοι και ενήλικες υστερούν σε ψηφιακές δεξιότητες στην ΕΕ

12:40 - 15 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Μπρετόν: Νέοι και ενήλικες υστερούν σε ψηφιακές δεξιότητες στην ΕΕ
Μία καθόλου αισιόδοξη απάντηση, για την σχέση νέων και ενηλίκων με την ψηφιακή πραγματικότητα, έδωσε σήμερα ο Επίτροπος Breton, προκληθείς από ερώτηση της Ισπανίδας ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών, Rosa Estaràs Ferragut, για το αν οι ευρωπαίοι είναι σε θέση να διαχειρισθούν ψηφιακά τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Επίτροπος:

- Ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) δείχνει ότι 4 στους 10 ενήλικες και το 20% των νέων δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Δείχνει ότι το 33% των εργαζομένων δεν έχουν αυτές τις δεξιότητες, ενώ οι περισσότερες θέσεις εργασίας απαιτούν ψηφιακές ικανότητες. Το DESI ενημερώνεται κάθε χρόνο και παρέχει πληροφορίες ανά χώρα, ηλικία και περιλαμβάνει διάσταση φύλου.

- Η ευρωπαϊκή ατζέντα δεξιοτήτων θέτει το στόχο του 70% των ενηλίκων να έχουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2025.

- Για την υποστήριξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, δρομολογήθηκαν ορισμένες πρωτοβουλίες, όπως μια σύσταση για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) και τις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις ICT Jump-Start. Το Σχέδιο Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού οικοσυστήματος υψηλής απόδοσης και θα ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες για όλους. Υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων από νεαρή ηλικία, αντηχεί το EUCodeWeek.

- Η Επιτροπή θα δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό κόμβο ψηφιακής εκπαίδευσης για την ενίσχυση της ανταλλαγής και της διατομεακής συνεργασίας. Ο συνασπισμός ψηφιακών δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας (DSJ), συγκεντρώνει ιδιωτικούς και δημόσιους ενδιαφερόμενους για να καλύψει το κενό ψηφιακών δεξιοτήτων με απτά αποτελέσματα. Η πλατφόρμα DSJ θα είναι το one-stop-shop για εκπαίδευση ψηφιακών δεξιοτήτων, βέλτιστες πρακτικές και πληροφορίες.

- Το Erasmus, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το ΕΚΤ + θα επενδύσουν περισσότερο στην ψηφιακή εκπαίδευση και στους πολίτες γενικότερα. Η διευκόλυνση ανάκτησης και ανθεκτικότητας, με άνευ προηγουμένου δάνειο 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και μη επιστρεπτέα υποστήριξη, είναι μια μοναδική ευκαιρία για ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης. Ο στόχος ψηφιακών δαπανών τουλάχιστον 20% σε κάθε εθνικό σχέδιο θα εξυπηρετήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.