ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπιλ Γκέιτς: Μετά την πανδημία, κορυφαία πρόκληση η κλιματική αλλαγή

21:38 - 15 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Μπιλ Γκέιτς: Μετά την πανδημία, κορυφαία πρόκληση η κλιματική αλλαγή
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι «το πιο εκπληκτικό πράγμα που έχει κάνει ποτέ η ανθρωπότητα», υποστηρίζει ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, Μπίλ Γκέιτς. Συγκριτικά, ο τερματισμός της πανδημίας είναι «πολύ, πολύ εύκολος», ισχυρίζεται.

Το νέο βιβλίο του Γκέιτς, «Πώς να αποφύγετε μια κλιματική καταστροφή», είναι ένας οδηγός για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μην υποτιμάτε το σκέλος της πρόκλησης, τόνισε ο Γκέιτς σε διαδικτυακή συζήτηση με ένα δημοσιογράφο του BBC, σε μια μεγάλη οθόνη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου:

«Δεν έχουμε κάνει ποτέ μετάβαση όπως αυτή που συζητάμε για τα επόμενα 30 χρόνια. Δεν υπάρχει προηγούμενο για αυτό. Πενήντα ένα δισεκατομμύρια είναι οι τόνοι αερίων θερμοκηπίου που ο κόσμος συνήθως προσθέτει στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. Η μηδενική καθαρή κατανάλωση είναι εκεί που πρέπει να φτάσουμε»

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, μείωση των εκπομπών σε επίπεδο όπου οι υπόλοιπες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εξισορροπούνται απορροφώντας ισοδύναμη ποσότητα από την ατμόσφαιρα. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι με φύτευση δέντρων, τα οποία απορροφούν CO2 μέσω των φύλλων τους.

Ο Μπίλ Γκέιτς εστιάζει στο πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε αυτό το ταξίδι.

ScreenShot2020 10 19at2.07.22PM

Οι ανανεώσιμες πηγές όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να μας βοηθήσουν να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα άνθρακα από τον ηλεκτρισμό, αλλά, όπως επισημαίνει ο  Γκέιτς, αυτό είναι λιγότερο από το 30% των συνολικών εκπομπών.

Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα άνθρακα από το υπόλοιπο 70% της παγκόσμιας οικονομίας - χάλυβας, τσιμέντο, συστήματα μεταφορών, παραγωγή λιπασμάτων και πολλά άλλα.

Απλώς δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή τρόπους για πολλούς από αυτούς τους τομείς.

Η απάντηση, λέει ο κ. Γκέιτς, θα είναι μια προσπάθεια καινοτομίας σε μια κλίμακα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ ο πλανήτης. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει με τις κυβερνήσεις, υποστηρίζει.

Προς το παρόν, το οικονομικό σύστημα δεν τιμολογεί στο πραγματικό κόστος τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Οι περισσότεροι χρήστες δεν πληρώνουν τίποτα για τη ζημιά στο περιβάλλον που προκαλείται από τη ρύπανση από τη βενζίνη του αυτοκινήτου τους ή από τον άνθρακα ή το αέριο που δημιούργησε την ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι τους.

«Αυτήν τη στιγμή, δεν βλέπετε τον πόνο που προκαλείτε καθώς εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα», λέει ο κ. Γκέιτς και θεωρεί πως πρέπει οι κυβερνήσεις να παρέμβουν: «Πρέπει να έχουμε ισχυρή ειδοποίηση μέσω της τιμής για να πούμε στον ιδιωτικό τομέα ότι θέλουμε πράσινα προϊόντα».

Αυτό θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις από τις κυβερνήσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, υποστηρίζει ο κ. Γκέιτς καθώς και υποστήριξη για να επιτρέψει στην αγορά την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των τιμών.

Παρέμβαση των κυβερνήσεων

Ωστόσο, ο Μπιλ Γκέιτς ήταν γνωστός υποστηρικτής του επιχειρήματος ότι οι κανονισμοί εμποδίζουν την καινοτομία όταν έφτιαχνε τη Microsoft στον μεγαλοπρεπές οργανισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι τώρα. Δεν είναι λοιπόν λίγο παράλογο για αυτόν να ζητά κυβερνητική παρέμβαση;

Ο Γκέιτς απαντά ότι πάντα υποστήριζε «τον βασικό ρόλο της κυβέρνησης όσον αφορά τους δρόμους και τη δικαιοσύνη και την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα».

Και, για το κλιματικό ζήτημα, υποστηρίζει ότι θα είναι αδύνατο να αποφευχθεί μια καταστροφή, ειδικά για εκείνους που ζουν κοντά στον ισημερινό, χωρίς τις κυβερνήσεις απ’ όλο τον κόσμο να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην Αμερική πρέπει να αναγνωρίσει τη σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τόνισε κλείνοντας ο κ. Γκέιτς τη σχετική του τοποθέτηση.

Αυτό πρέπει να είναι μια «συνεχής προσπάθεια 30 ετών», υποστηρίζει. "Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αλλάξουν όλη αυτή τη φυσική υποδομή, εκτός εάν τα σήματα της αγοράς είναι σταθερά και πολύ σαφή."

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.