ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εφιάλτης χωρίς τέλος για τις διεθνείς αγορές η πιστωτική κρίση

18:00 - 10 Αυγ 2007 | Ειδήσεις
Δε φαίνεται να έχει τέλος το κατρακύλισμα των χρηματιστηριακών δεικτών, καθώς ο ιός της κρίσης στην αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου έχει πλέον «μολύνει» τη μία μετά την άλλη, όλες σχεδόν τις κεφαλαιαγορές ανά την υφήλιο.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,83%, στις 13.160,20 μονάδες, ο Standard & Poor's 500 χαμηλότερα κατά 0,86% διαμορφώνεται στις 1.440,64 μονάδες και ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.531,56 μονάδες, μειωμένος κατά 0,98%.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,58%, στις 6.109,70 μονάδες, ο Cac 40 διαμορφώνεται στις 5.469,81 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,76%, ενώ ο Dax βρίσκεται στις 7.351,12 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 1,37%.

Η μεγαλύτερος προβληματισμός των επενδυτών προκύπτει πλέον από το γεγονός  ότι η κρίση στην πιστωτική αγορά δεν περιορίζεται μόνο στην δευτερογενή, αλλά έχει διαχυθεί και στην πρωτογενή αγορά.

Για άλλη μια μέρα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με την Countrywide, τη μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ χορήγησης στεγαστικών δανείων, αρνητική πρωταγωνίστρια, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αναμένει πλήγμα στην κερδοφορία της, καθώς έχει «στεγνώσει» η ζήτηση από τους δανειολήπτες, ενώ ενδέχεται ακόμη να αντιμετωπίσει προβλήματα με όσους δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους.

Στα χαμηλά έξι χρόνων βρίσκεται και η μετοχή της ABN Amro εν μέσω φημών ότι η Barclays θα αποσύρει την προσφορά εξαγοράς της ολλανδικής τράπεζας.

 «Ενέσεις» ρευστότητας από ΕΚΤ, FED, BOJ

Η ανησυχία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που η Τράπεζα της Ιαπωνίας χορήγησε στο σύστημα 1 τρισ. γεν (8,5 δισ. δολάρια), ενώ και η Τράπεζα της Αυστραλίας έπραξε αντίστοιχα.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της ανακοίνωσε σήμερα τη δέσμευσή της να παρακολουθεί στενά την πορεία των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει στις πιστωτικές αγορές στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι προχωρά σε τριήμερη επιταχυνόμενη διαδικασία προσφοράς χρήματος ύψους 61,05 δισ. ευρώ, προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητα, καθώς οι ανησυχίες για τις απώλειες των subprime δανείων συνεχίζονται. 

Η ΕΚΤ δεν ικανοποίησε ωστόσο το αίτημα για χορήγηση 110,035 δισ. ευρώ.

 Η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ακολουθεί την χθεσινή της απόφαση να χορηγήσει 94,8 δισ. ευρώ μετρητά.

Σημειώνεται ότι χθες το ευρωεπιτόκιο ενισχύθηκε στο 4,19% από 4% που είναι το θεσμοθετημένo.

Το παράδειγμα της ΕΚΤ ακολούθησε και η Fed, η οποία χορήγησε στην αγορά  19 δις δολάρια. Σύμφωνα με ανακοίνωση, αυτή τη στιγμή το αμερικανικό επιτόκιο διαπραγματεύεται στο 6%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006, λόγω της αυξημένης ζήτησης για ρευστότητα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.