ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιο Εμπόριο: Η υπέρβαση της Κίνας και η παράμετρος Μπάιντεν

15:51 - 18 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Παγκόσμιο Εμπόριο: Η υπέρβαση της Κίνας και η παράμετρος Μπάιντεν
Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ το 2020.

Η Κίνα κατάφερε να αποφύγει την ευρύτερη τάση, καθώς το εμπόριο με τους περισσότερους από τους σημαντικότερους εταίρους της Ευρώπης μειώθηκε λόγω της πανδημίας Covid-19.

Το εμπόριο μεταξύ Κίνας και ΕΕ είχε αξία 709 δισεκατομμυρίων δολαρίων (586 δισεκατομμύρια ευρώ) πέρυσι, σε σύγκριση με το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ αξίας 671 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και η οικονομία της Κίνας έπεσε το πρώτο τρίμηνο λόγω της πανδημίας, η οικονομική της ανάκαμψη αργότερα αυτό το έτος τροφοδότησε τη ζήτηση για προϊόντα της ΕΕ.

Η Κίνα ήταν η μόνη μεγάλη παγκόσμια οικονομία που σημείωσε ανάπτυξη το 2020, αυξάνοντας τη ζήτηση για ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και είδη πολυτελείας.

Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ευρώπη επωφελήθηκαν από την έντονη ζήτηση ιατρικού εξοπλισμού και ηλεκτρονικών ειδών.

"Το 2020, η Κίνα ήταν ο κύριος εταίρος της ΕΕ. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών (+ 5,6%) και των εξαγωγών (+ 2,2%)", σύμφωνα με τη Eurostat, το στατιστικό γραφείο της ΕΕ.

Τα στοιχεία ήταν παρόμοια με τα επίσημα στοιχεία της Κίνας που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο, τα οποία έδειξαν ότι το εμπόριο με την ΕΕ αυξήθηκε κατά 5,3% στα 696,4 δισ. δολάρια το 2020.

Το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα αυξήθηκε επίσης από 199 δισεκατομμύρια δολάρια σε 219 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Εμπόριο ΕΕ με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο

Αν και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν οι μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές της ΕΕ, το εμπόριο και με τις δύο χώρες μειώθηκε σημαντικά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

"Το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσε σημαντική πτώση τόσο στις εισαγωγές (-13,2%) όσο και στις εξαγωγές (-8,2%)", ανέφερε η υπηρεσία δεδομένων.

Το διατλαντικό εμπόριο επλήγη από μια σειρά διαφορών που είχαν ως αποτέλεσμα ταρίφες στον χάλυβα και σε προϊόντα όπως το γαλλικό κονιάκ ή οι Αμερικάνικες μοτοσικλέτες Harley-Davidson.

Το 2020, οι ΗΠΑ είχαν όγκο συναλλαγών 671 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ΕΕ, από 746 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.

Δεν είναι σαφές εάν ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επανεκτιμήσει την προσέγγιση των ΗΠΑ σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη.

Η ΕΕ και η Κίνα, ωστόσο, προσπαθούν να εμβαθύνουν τους οικονομικούς τους δεσμούς, με τις δυο πλευρές να επιδιώκουν την επικύρωση μιας επενδυτικής συμφωνίας που θα δώσει στις ευρωπαϊκές εταιρείες καλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Αναλυτές αναμένουν την ανατροπή του παγκόσμιου εμπορίου το 2021 μετά από ένα ατυχές 2020.

Η πραγματική αξία του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,6% μετά από μια εκτιμώμενη συρρίκνωση 13,5% το 2020 σε 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία IHS Markit.   

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.