ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αντίποινα» του Facebook στην κυβέρνηση της Αυστραλίας

21:39 - 18 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
«Αντίποινα» του Facebook στην κυβέρνηση της Αυστραλίας
Το Facebook απαγόρευσε ένα μεγάλο μέρος μη-ειδησεογραφικών σελίδων στην Αυστραλία, στην προσπάθειά του να αφαιρέσει το περιεχόμενο ειδήσεων από την πλατφόρμα του.

Οι απαγορεύσεις έγιναν από το Facebook μετά από ένα νέο νόμο σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας που απαιτεί από διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Google και το Facebook να πληρώνουν τα ειδησεογραφικά μέσα για την προβολή και για συνδέσμους με το περιεχόμενό τους.

Δεκάδες σελίδες στο Facebook που ανήκουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, μικρές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και κυβερνήσεις καταργήθηκαν, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν πληροφορίες ζωτικής σημασίας.

Το Save the Children Australia, το Hobart Women's Shelter και το Kids Cancer Project είναι κάποιες από τις σελίδες που καταργήθηκαν, όπως επίσης και το Δημοτικό Συμβούλιο του Μπρίσμπεϊν, το South Australia Health και το Γραφείο Μετεωρολογίας. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, ορισμένες από αυτές τις σελίδες είχαν ήδη αποκατασταθεί.

Το Facebook δήλωσε την Τετάρτη ότι πρόκειται να περιορίσει τους εκδότες και τους Αυστραλούς χρήστες από το να μοιράζονται και να βλέπουν περιεχόμενο ειδήσεων ως απάντηση στον «νέο κώδικα μέσων» της Αυστραλίας.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook είπε στο CNBC ότι η εταιρεία θα αντιστρέψει ορισμένες από τις απαγορεύσεις.

"Οι ενέργειες που παίρνουμε επικεντρώνονται στον περιορισμό των εκδοτών και των ατόμων στην Αυστραλία από το να μοιράζονται ή να βλέπουν αυστραλιανό και διεθνές περιεχόμενο ειδήσεων", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Δεδομένου ότι ο νόμος δεν παρέχει σαφείς οδηγίες σχετικά με τον ορισμό του ‘περιεχομένου ειδήσεων’, έχουμε λάβει έναν ευρύ ορισμό προκειμένου να σεβαστούμε το νόμο όπως έχει συνταχθεί. Ωστόσο, θα αντιστρέψουμε τυχόν σελίδες που έχουν επηρεαστεί κατά λάθος. "

Υπάρχουν ανησυχίες ότι θα αυξηθεί η παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα από μπλόγκερ και από θεωρίες συνωμοσίας, τώρα που έχουν αφαιρεθεί οι νόμιμες πηγές ειδήσεων.

Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison χαρακτήρισε τις ενέργειες του Facebook «τόσο αλαζονικές όσο και απογοητευτικές».

Ο Αυστραλός Υπουργός Οικονομικών Josh Frydenberg δήλωσε σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη ότι το Facebook έκανε «λάθος» που κινήθηκε όπως έχει. «Οι ενέργειες του Facebook ήταν περιττές», είπε. «Ήταν αδέξιες και θα βλάψουν τη φήμη του εδώ στην Αυστραλία.»

"Η απόφασή τους να αποκλείσουν την πρόσβαση Αυστραλών σε κυβερνητικούς ιστότοπους - είτε πρόκειται για υποστήριξη μέσω της πανδημίας, της ψυχικής υγείας, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, του Γραφείου Μετεωρολογίας - δεν είχαν καμία σχέση με τον κώδικα των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος δεν έχει ακόμη περάσει από τη Γερουσία", πρόσθεσε Φρίντενμπεργκ.

Η απόφαση του Facebook να απαγορεύσει ειδησεογραφικό υλικό από την υπηρεσία του στην Αυστραλία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ενέργειες της Google, η οποία έκλεισε συμφωνία περί κατανομής εσόδων με την News Corp. σύμφωνα με το νέο νόμο.

Ο αναλυτής των μέσων ενημέρωσης Martin Garner, διευθύνων σύμβουλος της CCS Insight, δήλωσε ότι η πρόταση της Αυστραλίας είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι επιθυμίες των μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών τίθενται όλο και περισσότερο εναντίον των εθνικών κυβερνήσεων.

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε το αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χώρα, αλλά είναι σαφές ότι οι κυβερνήσεις θα το δουν ως κυρίαρχο δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τους νόμους που ψηφίζουν», εξήγησε ο Garner. «Η κίνηση της Αυστραλίας παρακολουθείται έντονα από χώρες σε όλο τον κόσμο. Κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη ρύθμιση μεγάλων παικτών του διαδικτύου, οι κυβερνήσεις πρέπει να εξισορροπήσουν τις πολιτικές τους με την πιθανότητα ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν τελικά να αποσυρθούν από αυτήν τη χώρα. Αλλά το να αποσυρθούν οι εταιρείες θα ήταν ένα κακό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές: εάν το Facebook αποκλείσει ειδήσεις στην Αυστραλία, αυτό αντανακλά επίσης άσχημα προς το Facebook. "

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στην ιστορία όπου οι τεράστιοι διαδικτυακοί παίκτες θα πρέπει να συνεργάζονται πλήρως και εποικοδομητικά με τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Garner. «Το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ ορισμένων παικτών του διαδικτύου και των κυβερνήσεων επιδεινώνονται σήμερα, με αυξανόμενο ανταγωνισμό, είναι μια δαπανηρή αποτυχία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.