ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Fed έσωσε την παρτίδα

00:15 - 11 Αυγ 2007 | Ειδήσεις
Η απόφαση της Fed να ρίξει άφθονο χρήμα στο τραπεζικό σύστημα για να ενισχύσει τη ρευστότητα, ακολουθώντας το παράδειγμα των κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Αυστραλία «έσωσε την παρτίδα», με έναν αμερικανικό δείκτη να κλείνει σε θετικό έδαφος και του άλλους δύο να περιορίζουν σημαντικά τις ζημίες, τη στιγμή που κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης κατέγραφαν απώλειες της τάξης του 1,5%.

Ο Dow Jones έκλεισε μειωμένος κατά 0,23%, στις 13.239,54 μονάδες, ο Standard & Poor's 500 υψηλότερα κατά 0,04% διαμορφώθηκε τελικά στις 1.453,64 μονάδες και ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.544,89 μονάδες, μειωμένος κατά 0,44%.

Οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Αυστραλία και ΗΠΑ χορήγησαν σημαντικά ποσά στο τραπεζικό σύστημα, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να κατευνάσουν τους φόβους για έλλειψη ρευστότητας. Στον αντίποδα, η απόφαση της Fed να «ρίξει» στο τραπεζικό σύστημα 35 δις δολάρια σε δύο δόσεις, βοήθησε στην ανάκαμψη των αμερικανικών δεικτών.

Συγκεκριμένα, σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας χορήγησε στο σύστημα 1 τρισ. γεν (8,5 δισ. δολάρια), ενώ και η Τράπεζα της Αυστραλίας έπραξε αντίστοιχα. Η ΕΚΤ από την πλευρά της ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να παρακολουθεί στενά την πορεία των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει στις πιστωτικές αγορές στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι προχωρά σε τριήμερη επιταχυνόμενη διαδικασία προσφοράς χρήματος ύψους 61,05 δισ. ευρώ, προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητα, καθώς οι ανησυχίες για τις απώλειες των subprime δανείων συνεχίζονται. Η ΕΚΤ δεν ικανοποίησε ωστόσο το αίτημα για χορήγηση 110,035 δισ. ευρώ. Η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ακολουθεί την χθεσινή της απόφαση να χορηγήσει 94,8 δισ. ευρώ μετρητά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανησυχία για την υγεία της πιστωτικής αγοράς και την αυστηροποίηση των κανόνων δανεισμού δεν θα διαλυθεί σύντομα, ενώ η αγορά αναμένεται να παραμείνει ευάλωτη σε κλυδωνισμούς τις επόμενες εβδομάδες. Η μεγαλύτερος προβληματισμός των επενδυτών προκύπτει πλέον από το γεγονός  ότι η κρίση στην πιστωτική αγορά δεν περιορίζεται μόνο στην δευτερογενή, αλλά έχει διαχυθεί και στην πρωτογενή αγορά.

Για άλλη μια μέρα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με την Countrywide, τη μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ χορήγησης στεγαστικών δανείων, αρνητική πρωταγωνίστρια, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αναμένει πλήγμα στην κερδοφορία της, καθώς έχει «στεγνώσει» η ζήτηση από τους δανειολήπτες, ενώ ενδέχεται ακόμη να αντιμετωπίσει προβλήματα με όσους δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους.

Νωρίτερα, η απόφαση της ΕΚΤ να ενισχύσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος με 83 δις δολάρια, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τους ευρωπαϊκούς δείκτες από την ελεύθερη πτώση. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 232,9 μονάδες και έκλεισε μειωμένος κατά 3,71%, στις 6.038,30 μονάδες, στο Παρίσι ο Cac 40 διαμορφώθηκε τελικά στις 5.448,63 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,13%, και στη Φραγκφούρτη ο Dax έκλεισε στις 7.343,26 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 1,48%.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.