ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Σε «μαύρη λίστα» οι αρνητές εμβολιασμών

13:33 - 21 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
ΕΕ: Σε «μαύρη λίστα» οι αρνητές εμβολιασμών
Στην αποκάλυψη ότι, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, λαμβάνονται μέτρα ένταξης σε «μαύρες λίστες», εκείνων που αρνούνται να εμβολιασθούν κατά του Covid-19, προέβη, με ερώτηση της προς την Κομισιόν η Ιταλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Luisa Regimenti.

Για την Ιταλία η ευρωβουλευτής αναφέρει ότι, «ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας δήλωσε πρόσφατα ότι, δεν θα αποκλείσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για το ευρύ κοινό, εάν η εφαρμογή εμβολιασμού στην εκστρατεία δεν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο».

Υπήρξε επίσης, μεγάλη συζήτηση για την υποβολή ατόμων, που δεν έχουν εμβολιαστεί, σε περιορισμούς όσον αφορά την πρόσβασή τους σε δημόσιους χώρους, πτήσεις και ξενοδοχεία και συνεχή απασχόληση, καθιστώντας έτσι έμμεσα υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

Αλλά και στην Ισπανία, αναφέρει η Ευρωβουλευτής, έχουν ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον επαγγελματιών, που είχαν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στον υποχρεωτικό εμβολιασμό ενώ, υπάρχουν ήδη σχέδια, για την κατάρτιση ενός μητρώου ατόμων που αποφασίζουν να μην εμβολιαστούν.

Αυτό το μητρώο θα κοινοποιηθεί στη συνέχεια στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, υπογραμμίζει η Ιταλίδα ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας, όμως, ότι:

- Το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε πρόσφατα μια έκθεση με τίτλο «εμβόλια COVID-19: ηθικά, νομικά και πρακτικά ζητήματα», η οποία παροτρύνει τα κράτη μέλη και την ΕΕ, να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι σε κανέναν δεν μπορεί να γίνει διάκριση εις βάρος του επειδή επέλεξε να μην εμβολιαστεί.

Εύλογα, λοιπόν, ρωτάει την Κομισιόν αν γνωρίζει τα κράτη μέλη που έχουν εισαγάγει τέτοιες πρακτικές καθώς και πότε σκοπεύει να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συμβάσεών της, με τους κατασκευαστές εμβολίων και να το θέσει σε κοινοβουλευτικό και δημόσιο έλεγχο.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.