ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νεκρός ο Ιταλός πρέσβης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

20:45 - 22 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Νεκρός ο Ιταλός πρέσβης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Ο πρέσβης της Ιταλίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σκοτώθηκε σε επίθεση στα ανατολικά της χώρας, ανέφερε το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λούκα Ατανάσιο, 43 ετών, πέθανε στο νοσοκομείο τη Δευτέρα έπειτα από ένοπλη επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP) όπου βρισκόταν.

Δύο ακόμη άτομα, ένας Ιταλός στρατιωτικός αστυνομικός που ταξίδευε με τον διπλωμάτη και ένα τρίτο άτομο σκοτώθηκαν επίσης.

"Με μεγάλη θλίψη το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τον θάνατο, σήμερα στη Γκόμα, του Ιταλού πρέσβη", ανέφερε η δήλωση του υπουργείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευσή του και την τεράστια θλίψη του» για τις δολοφονίες.

Η επίθεση πιστεύεται ότι ήταν απόπειρα απαγωγής, σύμφωνα με αξιωματούχους στο κοντινό Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

Η επίθεση στην αυτοκινητοπομπή συνέβη περίπου στις 10:15 τοπική ώρα, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της περιφερειακής πρωτεύουσας Γκόμα, ανέφεραν αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Δεν είναι σαφές ποιος ήταν πίσω από την επίθεση, αλλά είναι γνωστό ότι πολλές ένοπλες ομάδες λειτουργούν εντός και γύρω από το πάρκο.

Πολιτοφυλακές συγκρούονται επίσης τακτικά στα ανατολικά της χώρας, όπου μια μεγάλη ομάδα του ΟΗΕ αγωνίζεται να διατηρήσει την ειρήνη.

Ο κ. Ατανάσιο εκπροσωπούσε την Ιταλία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από το 2017. Προσχώρησε στη διπλωματική υπηρεσία το 2003 και δούλεψε στο Μαρόκο και τη Νιγηρία.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρισκόταν εδώ και πολλά χρόνια στο επίκεντρο ενός βάναυσου εμφυλίου πολέμου που προσέλκυσε πολλές γειτονικές χώρες.

Η σύγκρουση οδήγησε σε απώλειες περίπου πέντε εκατομμυρίων ζωών μεταξύ του 1994 και του 2003, με ορισμένους παρατηρητές να το χαρακτηρίζουν ως τον Μεγάλο Πόλεμο της Αφρικής.

Αλλά το τέλος της σύγκρουσης δεν σηματοδότησε το τέλος της βίας. Δεκάδες πολιτοφυλακές και ομάδες ανταρτών συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στις ανατολικές περιοχές.

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ βρίσκεται στο Κονγκό από το 1999. Είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης στον κόσμο, με πάνω από 17.000 προσωπικό στην περιοχή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.