ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μιανμάρ: «Επανάσταση των πέντε 2»-Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της χούντας

21:55 - 22 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Μιανμάρ: «Επανάσταση των πέντε 2»-Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της χούντας
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν τη Δευτέρα (22/2) στους δρόμους της Μιανμάρ σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος της χώρας.

Οι επιχειρήσεις έκλεισαν καθώς οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε μια γενική απεργία, παρά τη στρατιωτική δήλωση ότι οι διαδηλωτές διακινδυνεύουν τη ζωή τους με την συμμετοχή τους στις διαμαρτυρίες.

Η Μιανμάρ έχει εδώ και εβδομάδες καθημερινές διαμαρτυρίες μετά το πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου.

Στρατιωτικοί ηγέτες ανέτρεψαν την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι και την έβαλαν υπό κατ 'οίκον περιορισμό, κατηγορώντας την για κατοχή παράνομων ραδιοτηλέφωνων και παραβίαση του νόμου περί φυσικών καταστροφών της χώρας.

«Δεν θέλουμε τη χούντα, θέλουμε δημοκρατία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μέλλον», είπε ένας διαδηλωτής, ο Χτετ Χτετ Χλάινγκ, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στη Γιανγκόν.

Μία δήλωση από τον στρατό που έδειξε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός MRTV ανέφερε ότι οι διαδηλωτές «υποκινούσαν τώρα ανθρώπους, ειδικά τους συναισθηματικούς εφήβους και τους νέους, σε μια πορεία αντιπαράθεσης όπου θα υποστούν την απώλεια ζωής τους».

Προειδοποίησε τους ανθρώπους για «ταραχή και την αναρχία». Η προειδοποίηση οδήγησε το Facebook να αφαιρέσει τις σελίδες του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού για παραβίαση των πολιτικών «βίας και υποκίνησης».

Όλα αυτά συνέβησαν αφότου τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαμαρτυρίες την Κυριακή – την βιαιότερη διαδήλωση εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Οι διαδηλωτές απαιτούν τον τερματισμό της στρατιωτικής κυριαρχίας και θέλουν να απελευθερωθεί η κυρία Σου Κι, μαζί με τα άλλα ανώτερα μέλη του κόμματος της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία (NLD).

Η πίεση προς τους στρατιωτικούς ηγέτες από το εξωτερικό είναι επίσης υψηλή.

Πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε όλες τις βασιές πόλεις της Μιανμάρ, με ανθρώπους να κυματίζουν σημαίες και να κραυγάζουν.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν tweet εικόνες από τα τεράστια πλήθη.

Η διαμαρτυρία της Δευτέρας ονομάστηκε «Επανάσταση 22222» επειδή έλαβε χώρα στις 22 Φεβρουαρίου. Η 22/2 είναι η 22η ημέρα μετά το πραξικόπημα. Η διαδήλωση συγκρίνεται με αυτήν στις 8 Αυγούστου 1988 - γνωστή ως εξέγερση του 8888 – μια από τις πιο βίαιες διαμαρτυρίες στη Μιανμάρ.

{https://twitter.com/Myanmar_Now_Eng/status/1363717426471440390}

"Βγήκαμε σήμερα για να συμμετάσχουμε στη διαμαρτυρία, για να πολεμήσουμε μέχρι να κερδίσουμε", δήλωσε ένας διαδηλωτής στο AFP. «Ανησυχούμε για την καταστολή, αλλά θα προχωρήσουμε. Είμαστε τόσο θυμωμένοι».

«Σήμερα είναι μια τεράστια απεργία με την έννοια ότι κανείς δεν πρόκειται να εργαστεί. Όλα τα καταστήματα είναι κλειστά», εξήγησε ο Τομσον Τσάου, συντάκτης του τοπικού μέσου μαζικής ενημέρωσης Frontier.

Ο κ. Τσάου πρόσθεσε ότι ακόμη και εκείνοι που εργάζονται σε «επίσημες κρατικές εταιρείες», καθώς και «κυβερνητικοί γιατροί [και] μηχανικοί», απεργούν.

Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για εκτεταμένη βία, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του στρατού στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η διεθνής αντίδραση

Με τις αυξημένες διαμαρτυρίες την Δευτέρα, αυξάνεται επίσης η διεθνής πίεση στους στρατηγούς της Μιανμάρ να παραδώσουν την εξουσία στην εκτοπισμένη κυβέρνηση.

"Καλώ τον στρατό της Μιανμάρ να σταματήσει αμέσως την καταστολή", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην ετήσια ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

"Απελευθερώστε τους κρατούμενους. Τερματίστε τη βία. Σεβαστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βούληση των ανθρώπων που εκφράστηκαν στις πρόσφατες εκλογές", είπε, προτού επιμείνει ότι "τα πραξικοπήματα δεν έχουν θέση στον σύγχρονο κόσμο μας".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μιανμάρ κατηγόρησε τον ΟΗΕ και τις ξένες κυβερνήσεις για «σκανδαλώδη παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλλει κυρώσεις στους ηγέτες του πραξικοπήματος.

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να επιβάλει τις δικές της κυρώσεις στους κορυφαίους στρατηγούς της Μιανμάρ.

"Η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει περιοριστικά μέτρα που στοχεύουν εκείνους που είναι άμεσα υπεύθυνοι για το στρατιωτικό πραξικόπημα και τα οικονομικά τους συμφέροντα", ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών του μπλοκ σε μια δήλωση από κοινού.

Ζήτησαν επίσης «αποκλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης με ... την αποκατάσταση της νόμιμης πολιτικής κυβέρνησης και το άνοιγμα του νεοεκλεγμένου κοινοβουλίου».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:05 - 22 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.