ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση στην αγορά ναρκωτικών

15:30 - 24 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
ΕΕ: Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση στην αγορά ναρκωτικών
Η νέα ατζέντα της ΕΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών αργεί -μιας και μόλις τώρα ξεκίνησε το Σχέδιο Δράσης για τα έτη 2021-2025- την ίδια ώρα που σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων στην ΕΕ, ηλικίας 15-64 ετών, έχουν χρησιμοποιήσει παράνομα ναρκωτικά και η πανδημία του κορονοϊού, επιδείνωσε την υπάρχουσα κατάσταση.

Αυτά τα βασικά συμπεράσματα προκύπτουν, από την «αλληλογραφία», μεταξύ του Ρουμάνου ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Ioan-Rareş Bogdan (φωτο) και της Επιτρόπου Johansson, που μόλις χθες έγινε γνωστή.

Στην ερώτησή του, ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι:

-Η πρόσφατη εξέλιξη της αγοράς ναρκωτικών δείχνει ότι ενέχει πολύ υψηλούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια του πληθυσμού. Η ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε το 2018 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ και η χρήση ναρκωτικών μεταξύ των νέων είναι ανησυχητικά υψηλή, ειδικά όταν πρόκειται για κάνναβη και κοκαΐνη.

-Η διακίνηση ναρκωτικών είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα όσον αφορά την ΕΕ και η κρίση του COVID-19 επιδεινώνει αυτό το σοβαρό πρόβλημα.

Όταν ο αριθμός των θέσεων στα κέντρα αποτοξίνωσης δεν είναι επαρκής σε πολλά κράτη μέλη και η πανδημία COVID-19 έχει επιδεινώσει τα πράγματα, ποια μέτρα εξετάζει η Κομισιόν για να αποτρέψει τον κίνδυνο κλεισίματος των υπηρεσιών για ευάλωτα άτομα, καθώς και για την εξάλειψη των υπηρεσιών θεραπείας , ρωτούσε ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής.

Στην απάντηση της η Επίτροπος Γιόχανσον επικαλείται, ως λύση, το νέο Σχέδιο Δράσης της Κομισιόν κατά των ναρκωτικών, που αναμένεται, όμως να έχει ολοκληρωθεί το 2025 και το γεγονός ότι, τα κράτη μέλη και η κοινωνία των πολιτών θα παρακολουθούν τις επιπτώσεις του COVID-19 στην αγορά των ναρκωτικών και θα αναλαμβάνουν ταχεία δράση όπου χρειάζεται!

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:

Απάντηση της κα Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (23.2.2021)

Στις 24 Ιουλίου 2020, η Επιτροπή πρότεινε μια νέα ατζέντα της ΕΕ για τα ναρκωτικά συνοδευόμενη από μια Σχέδιο δράσης για τα έτη 2021-2025 . Βάσει αυτής της πρωτοβουλίας, το Συμβούλιο ενέκρινε μια νέα ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα ναρκωτικά, η οποία φιλοδοξεί να εφαρμόσει, μια τεκμηριωμένη, ολοκληρωμένη, ισορροπημένη και διεπιστημονική προσέγγιση στην πολιτική για τα ναρκωτικά και λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις του COVID-19.

Η Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στην πρόληψη των ναρκωτικών, δεδομένου ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην υγεία των πολιτών.

Ο επηρεασμός της υγείας των πολιτών από την διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, προκαλεί σημαντική ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων στην ΕΕ ηλικίας 15-64 ετών έχουν χρησιμοποιήσει παράνομα ναρκωτικά.

Η Επιτροπή πρότεινε να δοθεί προτεραιότητα στοχοθετημένης ευαισθητοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μεταξύ νέων και παιδιών, αυξάνοντας έτσι την ανθεκτικότητα του πληθυσμού σε προβλήματα ναρκωτικών.

-Τέλος, από την αρχή της πανδημίας, η Επιτροπή ήταν σε στενή επαφή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και άλλους σχετικούς οργανισμούς της ΕΕ,. Τα κράτη μέλη και η κοινωνία των πολιτών θα παρακολουθούν τις επιπτώσεις του COVID-19 στην αγορά των ναρκωτικών και θα αναλαμβάνουν ταχεία δράση όπου χρειάζεται.

Ο Οργανισμός ήταν ενεργός στην παροχή των τελευταίων ευρήματα βάσει τεκμηρίων για αυτό το θέμα. Η Επιτροπή υποστηρίζει επίσης τη φωνή και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκπροσωπούν χρήστες ναρκωτικών και μείωση των βλαβών μέσω του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών για τα ναρκωτικά.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.