ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Πιθανολογείται βάσιμα η θέσπιση του «ψηφιακού ευρώ» στην ΕΕ!

19:39 - 26 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Πιθανολογείται βάσιμα η θέσπιση του «ψηφιακού ευρώ» στην ΕΕ!
Με σημερινή του απάντηση, προς την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Dombrovskis, δεν αρνείται ότι, οι υπηρεσίες της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανεξετάζουν ήδη, την πιθανή θέσπιση του «ψηφιακού ευρώ» στην ΕΕ.

Στην ερώτησή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, είχε επισημάνει ότι «Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Report on a digital euro, October 2020), εξετάζεται η έκδοση ευρωπαϊκού ψηφιακού νομίσματος, προς χρήση από ιδιώτες και επιχειρήσεις κατά τη διενέργεια των πληρωμών τους. Το «ψηφιακό ευρώ» θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το επίσημο νόμισμα χάριν ταχύτητας και αποτελεσματικότητας στις συναλλαγές εντός και εκτός ΕΕ.»

Ερωτούσε δε την Κομισιόν

  1. Ποιά είναι η θέση της ως προς την έκδοση ευρωπαϊκού ψηφιακού νομίσματος
  2. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης που δημιούργησε η πανδημία, πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι η κυκλοφορία ευρωπαϊκού ψηφιακού νομίσματος δεν θα επηρεάσει αρνητικά την χρηματοπιστωτική σταθερότητα εντός της ευρωζώνης.
  3. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το εν λόγω ψηφιακό ευρώ, εν αντιθέσει με τα αποκεντρωμένα ψηφιακά νομίσματα (όπως το Bitcoin), θα εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, κατά συνέπεια, θα τηρούνται σε μητρώα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία και κωδικοί των χρηστών, πώς θα αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες ψηφιακές απειλές και η συνεπαγόμενη διακινδύνευση των προσωπικών δεδομένων τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η διαφωτιστική απάντηση, του Επιτρόπου:

Απάντηση του αντιπροέδρου κ. Dombrovskis, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (26.2.2021)

Όπως επισημαίνεται στη στρατηγική ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στη στρατηγική πληρωμών λιανικής που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020, η Επιτροπή στηρίζει τις εργασίες τεχνικής φύσεως των κεντρικών τραπεζών, και ιδίως της ΕΚΤ, όσον αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών λιανικής (CBDC), διαφυλάσσοντας παράλληλα την ιδιότητα νόμιμου χρήματος των μετρητών ευρώ.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι, μεταξύ των δυνητικών πλεονεκτημάτων του, το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να στηρίξει την ψηφιοποίηση της οικονομίας της ΕΕ.

Η Επιτροπή συμφωνεί με την κυρία βουλευτή ότι για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του δημόσιου ψηφιακού ευρώ είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστούν πιθανές προκλήσεις για τις πολιτικές της ΕΕ, όπως αυτές που αφορούν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς και την προστασία των δεδομένων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2021 σχετικά με τον ανοιχτό χαρακτήρα, την ισχύ και την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της ΕΕ, οι υπηρεσίες της Επιτροπής και της ΕΚΤ θα επανεξετάσουν από κοινού σε τεχνικό επίπεδο ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, νομικών και τεχνικών ζητημάτων που προκύπτουν από την πιθανή θέσπιση του ψηφιακού ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις αντίστοιχες εντολές τους που προβλέπονται στις Συνθήκες της ΕΕ.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.