ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Αποφασίζει αναστολή των κανόνων χρέους και για το 2022

20:08 - 02 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
ΕΕ: Αποφασίζει αναστολή των κανόνων χρέους και για το 2022
Τα παρατεταμένα lockdown και οι καθυστερήσεις στα εμβόλια, αναγκάζουν την ΕΕ να αναστείλει τους κανόνες χρέους του μπλοκ μέχρι το 2022.

Ένα χρόνο αφότου η Κομισιόν κατάργησε για πρώτη φορά τους κανόνες για να διευκολύνει τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, μοιάζει υποχρεωμένη να δώσει παράταση στη δημοσιονομική ευελιξία.

Η Επιτροπή αναμένεται να κάνει τη σχετική προαναγγελία την Τετάρτη (3/3). Παρόλο που η επίσημη απόφασή της δεν αναμένεται για δύο ακόμη μήνες, η Επιτροπή θα πει ότι οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ δεν θα πρέπει να επανεισαχθούν έως το 2023.

Συνεπώς, η άρση του Συμφώνου Σταθερότητας αναμένεται να επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι το 2022, γεγονός που ασφαλώς ανακουφίζει όλες τις οικονομίες και ιδιαίτερα την ελληνική, που είχε τις μνημονιακές δεσμεύσεις για πλεονάσματα 3.5%.

Η αποκατάσταση των κανόνων θα απαιτούσε την επιστροφή της οικονομίας της ΕΕ Επίπεδα 2019. Κάτι τέτοιο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τα μέσα του 2022.

Ακόμη και όταν αποκατασταθεί η ζημιά, όμως, οι κανόνες πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν μεγαλύτερη ευελιξία, όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές. Το Σύμφωνο Σταθερότητας δηλαδή ενδεχομένως να μην επιστρέψει ακριβώς με τους κανόνες που ίσχυαν προ πανδημίας.

Ειδικά δε για χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν ακόμα πιο αυστηρούς και φιλόδοξους στόχους θεωρείται πως θα πρέπει να επανεξεταστούν. Η επιστροφή για παράδειγμα σε μεγάλα πλεονάσματα, θεωρείται ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ξανά στη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει πλήρης ισορροπία και... απαλλαγή από τις παρενέργειες της πανδημίας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:43 - 02 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.