ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Επιστολή σε Borrell για τον Πρέσβη στην Κούβα

16:30 - 03 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Επιστολή σε Borrell για τον Πρέσβη στην Κούβα
Επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, κ. Josep Borrell, έστειλαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά για το ζήτημα της αντικατάστασης του Πρέσβη της ΕΕ στην Κούβα κ. Alberto Navarro.

Την επιστολή συνυπογράφουν 25 Ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες (Αριστεροί, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι).

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή αυτή εστάλη με αφορμή την πρωτοβουλία 16 Ευρωβουλευτών, οι οποίοι ζήτησαν από τον κ. Borrell την αντικατάσταση του Πρέσβη κ. Navarro με πρόσχημα την συνυπογραφή του σε επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζητώντας την άρση του εμπορικού εμπάργκο της Κούβας.

Σύμφωνα με την επιστολή των Ευρωβουλευτών «το αίτημα του κ. Navarro για τερματισμό του αποκλεισμού είναι σύμφωνο με την θέση που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια» υπενθυμίζοντας ότι το 2018, η τότε Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος, Federica Mogherini, χαρακτήρισε την «πολιτική εμπάργκο» ως ξεπερασμένη και παράνομη.

Όπως επισημαίνουν «η ΕΕ έχει διατηρήσει την ίδια θέση στις ετήσιες ψηφοφορίες στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου κάθε χρόνο η πλειοψηφία των ψηφοφοριών διεξάγεται για να μπει ένα τέλος στον εμπορικό και χρηματοοικονομικό αποκλεισμό, ο οποίος συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Κούβας, με τις μόνες αρνητικές ψήφους, να είναι αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τους Ευρωβουλευτές, δεν είναι κατανοητό γιατί η ΕΕ κάλεσε τον Πρέσβη κ. Navarro στις Βρυξέλλες, αφού όπως υποστηρίζουν «η ενέργεια του συμφωνεί με την επίσημη θέση της Ένωσης και ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη βοήθεια που παρείχε η Κούβα και στον ιατρικό κλάδο κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένα πολιτικό μήνυμα που φανερώνει την δημιουργία αποστάσεων απέναντι στην Κούβα».

Τέλος στην επιστολή τους οι Ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι στηρίζουν την θέση του Πρέσβη Navarro για την παύση των κυρώσεων και απορρίπτουν την απαίτηση των κοινοβουλευτικών συναδέλφων προς αντικατάστασή του. Όπως υπογραμμίζουν «όσοι ζητούν την αντικατάστασή του, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που υποστήριξαν την αναστολή της Συμφωνίας του Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ – Κούβας».

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:33 - 03 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.