ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βάιντμαν: Η ΕΚΤ ενδέχεται να ενισχύσει τις αγορές ομολόγων

21:23 - 03 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
Βάιντμαν: Η ΕΚΤ ενδέχεται να ενισχύσει τις αγορές ομολόγων
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων λόγω του κορονοϊού (PEPP), δήλωσε ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Έχουμε τρόπους να αντιδράσουμε (στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων). Το PEPP είναι ευέλικτο και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευελιξία για να αντιδράσουμε σε μία τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο Βάιντμαν.

Μετά την εξαγγελία του PEPP πέρυσι τον Μάρτιο, το πρόγραμμα αυξήθηκε στα 1,85 τρισ. ευρώ και η διάρκειά του επεκτάθηκε έως τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Αν και η κεντρική τράπεζα απέδωσε τη μείωση στις μεγάλες αποπληρωμές ομολόγων, αναλυτές αμφισβητούν τους λόγους μείωσης των καθαρών αγορών.

Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει ξανά τις αγορές για να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος δανεισμού, ο Βάιντμαν απάντησε: «Φυσικά, αυτό είναι στο τραπέζι, να χρησιμοποιήσουμε την ευελιξία που έχουμε στην εφαρμογή του PEPP. Το πρώτο βήμα, όμως, είναι να αναλύσουμε τις βασικές αιτίες και να δούμε τον αντίκτυπο στον τελικό στόχο μας που είναι η σταθερότητα των τιμών».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.