ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πράσινο» φως από τον ΕΜΑ στο εμβόλιο της Johnson&Johnson

16:43 - 11 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
«Πράσινο» φως από τον ΕΜΑ στο εμβόλιο της Johnson&Johnson
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την Πέμπτη (11/3) το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού, ανοίγοντας τον δρόμο για ένταξη και του συγκεκριμένου εμβολίου μίας δόσης στην εκστρατεία εμβολιασμού του μπλοκ. Πρόκειται για το τέταρτο εμβόλιο που εγκρίνεται από την Ε.Ε. μετά από αυτά των BioNTech/Pfizer, Moderna και Oxford/AstraZeneca.

«Με αυτήν την τελευταία θετική γνωμοδότηση, οι αρχές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν μια άλλη επιλογή για την καταπολέμηση της πανδημίας και την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών τους», δήλωσε η Εμερ Κουκ, επικεφαλής του EMA.

Ο EMA έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες της κυλιόμενης αξιολόγησης για τα εμβόλια Novavax, CureVac και Sputnik.

Επίσης, ανέφερε ότι το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για οποιονδήποτε άνω των 18 ετών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρήγγειλε 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, με επιλογή για 200 εκατομμύρια επιπλέον. Εκατό εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να παραδοθούν έως τον Ιούνιο.

{https://twitter.com/EMA_News/status/1370002324605853701}

Ωστόσο, η φαρμακευτική δεν θα παραδώσει τις δόσεις στις χώρες της Ε.Ε. μέχρι τα μέσα με τέλη Απριλίου.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν πρέπει να επικυρώσει την απόφαση του ΕΜΑ προκειμένου να ξεκινήσει η διανομή του εμβολίου στην ΕΕ.

Το εμβόλιο αποδείχθηκε 67% αποτελεσματικό σύμφωνα με τον EMA. Παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας: είναι μονοδοσικό, αντίθετα με τα εμβόλια των Pfizer/BionTech, Moderna και AstraZeneca που χορηγούνται σε δύο δόσεις.

Επίσης, διατηρείται για διάστημα 3 μηνών σε θερμοκρασίες ψυγείου, ιδιότητα που διευκολύνει την διάθεσή του.

Η αποτελεσματικότητά του δοκιμάσθηκε σε κλινικές δοκιμές με την συμμετοχή 40.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική. Το ήμισυ των συμμετεχόντων έλαβε το εμβόλιο, οι υπόλοιποι έλαβαν placebo για λόγους σύγκρισης.

Το εμβόλιο αποδείχθηκε κατά 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου -κανένα από τα εμβολιασμένα άτομα δεν πέθανε από Covid-19 κατά την διάρκεια των δοκιμών, έναντι 7 θανάτων που σημειώθηκαν στην ομάδα του placebo.

Τέλος, έδειξε αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη ήπιας έως σοβαρής νόσου. Το ποσοστό είναι ο μέσος όρος της αποτελεσματικότητας σε διαφορετικές χώρες: 72% στις ΗΠΑ και 64% στην Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή B.1.351 κυριαρχούσε κατά την περίοδο των κλινικών δοκιμών.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:54 - 11 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.