ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Εκπαιδευμένα σκυλιά θα εντοπίζουν ανθρώπους με COVID-19!

10:45 - 17 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
ΕΕ: Εκπαιδευμένα σκυλιά θα εντοπίζουν ανθρώπους με COVID-19!
Δεν θ’ αργήσει, κατά πως φαίνεται, η στιγμή όπου, εκπαιδευμένοι σκύλοι, θα εντοπίζουν, μέσα στο ανθρώπινο πλήθος, σε σταθμούς, αεροδρόμια και σε μεγάλες εκδηλώσεις, εκείνους που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από την «αλληλογραφία», μεταξύ της Ιταλίδας ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Stefania Zambelli και της Επιτρόπου για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδη.

Στην ερώτηση της η Ιταλίδα ευρωβουλευτής είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι:

- Τα σκυλιά που εκπαιδεύονται για να ανιχνεύουν μόλυνση με COVID-19 σε ανθρώπους χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε όλη την Ευρώπη. Ορισμένες δοκιμές ήταν επιτυχημένες, όπως στην περίπτωση των αεροδρομίων στη Φινλανδία και τη Γαλλία.

- Τα σκυλιά που εκπαιδεύτηκαν για να ανιχνεύσουν τη μόλυνση COVID-19 μυρίζουν τον ιδρώτα των ανθρώπων. Σύμφωνα με μια γαλλική μελέτη, τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τη λοίμωξη με ποσοστό επιτυχίας περίπου 95%, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο αποτελεσματικό από μερικές δοκιμές ανίχνευσης του COVID-19.

Ερωτούσε δε την Κομισιόν, αν προτίθεται να ξεκινήσει πιλοτικά σχέδια, για να το δοκιμάσει στην πράξη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χρησιμοποιώντας αυτά τα σκυλιά, κατ’ αρχήν στα αεροδρόμια.

Με χθεσινή της απάντηση, η Επίτροπος Κυριακίδη, παραδέχεται ότι η Κομισιόν θα ενθαρρύνει ερευνητικά έργα, εκπαίδευσης και συμμετοχής σκύλων «κατά του COVID» σε ασκήσεις δοκιμών / επίδειξης, τονίζοντας όμως ότι, « επί του παρόντος, υπάρχουν σχετικά λίγες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των σκύλων στην ανίχνευση επαφής σε σύγκριση με άλλες μεθόδους.»

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου

Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη, 16 Μαρτίου 2021

-Η Επιτροπή γνωρίζει εκθέσεις σχετικά με τη χρήση σκύλων για τον εντοπισμό ατόμων που έχουν προσβληθεί από το COVID-19. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στον τομέα της ετοιμότητας και της αντίδρασης των πανδημιών .

Από την άποψη αυτή, η Επιτροπή θα ενθαρρύνει ερευνητικά έργα να εξετάσουν σκύλους «κατά του COVID» σε ασκήσεις δοκιμών / επίδειξης. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης διευκόλυνε επίσης τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με αυτό το θέμα .

Η Επιτροπή θα λάβει υπόψη αυτές τις πληροφορίες, μαζί με άλλες σχετικές πληροφορίες, κατά την εξέταση των προτεραιοτήτων για χρηματοδότηση μελετών της ΕΕ για το COVID-19.

Τα κράτη μέλη έχουν την ευθύνη για τις υπηρεσίες υγείας και την ιατρική περίθαλψη και για τον εντοπισμό επαφών του COVID-19. Η Επιτροπή εργάζεται εντατικά για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη για την καταπολέμηση του COVID-19 και για να βοηθήσει στον συντονισμό των μέτρων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) παρείχε οδηγίες σχετικά με την ανίχνευση επαφών, η οποία αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο των στρατηγικών για την καταπολέμηση του COVID-19 .

Επί του παρόντος, υπάρχουν σχετικά λίγες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των σκύλων στην ανίχνευση επαφής σε σύγκριση με άλλες μεθόδους.

Ωστόσο, η Επιτροπή σε συνεργασία με το ECDC θα συνεχίσει να επανεξετάζει αυτό το θέμα και θα φροντίσει να ενημερωθούν οι Οδηγίες, εάν χρειαστεί. Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για ταξίδια σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Επιτροπή επανεξετάζει τις πληροφορίες των κρατών μελών σχετικά με τη χρήση σκύλων στα αεροδρόμια με σκοπό να εξετάσει ποια περαιτέρω δράση, εάν υπάρχει, για την υποστήριξη της χρήσης τους, θα ήταν ενδεδειγμένη.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.