ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Covid επιτρέποντος, θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για το 1821

14:09 - 17 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Covid επιτρέποντος, θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για το 1821
Εμμέσως πλην σαφώς η Επίτροπος Gabriel, με σημερινή της απάντηση προς τον Γάλλο ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Thierry Mariani, αποκαλύπτει ότι η Κομισιόν δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, για την 200ή επέτειο του Πολέμου της Ανεξαρτησίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 

Παράλληλα η Επίτροπος δηλώνει ότι, εάν προσκληθεί στους εορτασμούς για αυτήν την εκδήλωση, η Επιτροπή θα εξετάσει τη συμμετοχή της, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα των μελών και των υπαλλήλων της, καθώς και τυχόν ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την πανδημία.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής, ωστόσο, στην ερώτηση του υποστήριξε, μεταξύ άλλων ότι:

-Το 2021, η Ελλάδα θα γιορτάσει την 200ή επέτειο του Πολέμου της Ανεξαρτησίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή η σκληρή μάχη οδήγησε σε μια επίδειξη υποστήριξης για τους Έλληνες πατριώτες από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

-Ξεκινώντας το 1821, ο πόλεμος κορυφώθηκε με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας την 1η Ιανουαρίου 1822. Εκείνη την εποχή, εθελοντές από όλη την Ευρώπη υπέγραψαν για να πολεμήσουν ή να δείξουν αλληλεγγύη σε έναν από τους τόπους γέννησης της ταυτότητας της Ευρώπης.

Τέλος, στη Διάσκεψη του Λονδίνου του 1830, κυρίαρχα κράτη, χάρη στις διμερείς τους σχέσεις, αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

-Η Ελλάδα αναγκάστηκε τότε να αμυνθεί ενάντια στη βίαιη αντίδραση της Τουρκίας, ιδίως κατά τη διάρκεια της σφαγής στη Χίο, και να πολεμήσει τις προσπάθειές της να οδηγήσει τις μουσουλμανικές χώρες να συσπειρωθούν προς το σκοπό της. Ευτυχώς, η Ελλάδα δεν εγκαταλείφθηκε από ευρωπαϊκά έθνη.

Ερωτούσε δε την Κομισιόν, αν προτίθεται να συμμετάσχει στον εορτασμό αυτής της σημαντικής επετείου στην ιστορία της ηπείρου μας και αν προτίθεται να απαντήσει σε πιθανές προκλήσεις από την Τουρκία με την ευκαιρία αυτής της επετείου.

Στην σημερινή της απάντηση η Επίτροπος διαβεβαιώνει ότι, η Κομισιόν παραμένει σε εγρήγορση έναντι οποιονδήποτε προσπαθειών για παραμόρφωση ιστορικών γεγονότων ή για υπονόμευση των ευρωπαϊκών αξιών!

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου...

Απάντηση της κα Gabriel εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (17.3.2021)

  1. Εάν προσκληθεί στους εορτασμούς για αυτήν την εκδήλωση, η Επιτροπή θα εξετάσει τη συμμετοχή της, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα των μελών και των υπαλλήλων της, καθώς και τυχόν ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την πανδημία.
  2. Η Επιτροπή υποστήριξε πρόσφατα ορισμένες συνεργατικές ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτήν την ελληνική ιστορική περίοδο. Για παράδειγμα: - Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Erasmus + «Η πολύπλευρη προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια», που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία να παρακολουθήσουν τη ζωή του πρώτου κυβερνήτη του σύγχρονου ελληνικού κράτους · - Μια ταινία που χρηματοδοτείται από την Δημιουργική Ευρώπη «Antoine the Luckunate», που παράγεται από οργανισμούς στην Ελλάδα, την Αυστρία και τη Γαλλία, που απεικονίζει τις περιουσίες ενός απλού ανθρώπου που παρακολούθησε και επέζησε των γεγονότων που οδήγησαν στη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Για λεπτομέρειες σχετικά με άλλα έργα, το Αξιότιμο Μέλος μπορεί να συμβουλευτεί τις διαδικτυακές πλατφόρμες αποτελεσμάτων έργων για το Erasmus + και το Creative Europe.

  1. Η Επιτροπή παραμένει σε εγρήγορση έναντι οποιωνδήποτε προσπαθειών για παραμόρφωση ιστορικών γεγονότων και γεγονότων ή για υπονόμευση των ευρωπαϊκών αξιών.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.