ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισραήλ- COVID-19: Ο εμβολιασμός εγκύων μπορεί να προστατεύει το έμβρυο

16:38 - 19 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
Ισραήλ- COVID-19: Ο εμβολιασμός εγκύων μπορεί να προστατεύει το έμβρυο
Οι έγκυες γυναίκες που εμβολιάζονται κατά του COVID-19 θα μπορούσαν να προστατεύουν τα μωρά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, εντοπίστηκαν αντισώματα και στις 20 γυναίκες που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/ BioNTech κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλά και στα νεογνά τους, μέσω μεταφοράς πλακούντα.

«Τα ευρήματά μας επισημαίνουν ότι ο εμβολιασμός εγκύων γυναικών μπορεί να παρέχει προστασία στη μητέρα και στα νεογνά από τη μόλυνση SARS-CoV-2», ανέφερε η μελέτη.

Τα ευρήματα ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Hadassah της Ιερουσαλήμ δημοσιεύτηκαν αυτό το μήνα στο medRxiv - μια διαδικτυακή υπηρεσία διανομής για μη δημοσιευμένα ερευνητικά χειρόγραφα που δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους - και μεταδόθηκαν από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη 16/3.

Οι συγγραφείς σημείωσαν το μικρό μέγεθος της μελέτης και ανέφεραν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να μετρηθεί η επίδραση του εμβολιασμού σε διαφορετικά στάδια της εγκυμοσύνης, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των διαφόρων εμβολίων που είναι τώρα διαθέσιμα.

Μία από τους ερευνητές, η Dana Wolf, ανέφερε από το Jerusalem Post ότι η ομάδα θα αρχίσει τώρα να εξετάζει πόσο καιρό τα αντισώματα που προκαλούνται από τους εμβολιασμούς θα διαρκέσουν στα μωρά.

Παράλληλα, οι Pfizer Inc και BioNTech δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι είχαν ξεκινήσει μια διεθνή μελέτη 4.000 εθελοντών για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου COVID-19 σε υγιείς έγκυες γυναίκες.

Η δοκιμή θα αξιολογήσει επίσης εάν οι εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες μεταφέρουν προστατευτικά αντισώματα στα μωρά τους.

Μια ξεχωριστή μελέτη των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και περιμένοντας επίσης την αξιολόγηση από ομοτίμους, διαπίστωσε ότι τα αντισώματα που προκλήθηκαν σε έγκυες γυναίκες από εμβόλια mRNA COVID-19, όπως αυτά των Pfizer/ BioNTech και Moderna, μεταφέρθηκαν στα μωρά μέσω του πλακούντα ή του μητρικού γάλακτος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.