ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκική άσκηση επί χάρτου για κατάληψη ελληνικών νησιών και νησίδων

19:49 - 20 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
Τουρκική άσκηση επί χάρτου για κατάληψη ελληνικών νησιών και νησίδων
«Η Τουρκία είχε εκπονήσει σχέδιο εισβολής σε 131 νησιά του Αιγαίου, νησίδες και βραχονησίδες που θεωρούνταν αμφισβητούμενες» υποστηρίζει η σκανδιναβική ιστοσελίδα Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου στη Σουηδία Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Με τίτλο «Η Τουρκία σχεδιάζει να εισβάλει σε 131 νησιά του Αιγαίου νησίδες και σχηματισμούς που θεωρούνται αμφισβητούμενα», το Nordic Monitor, αποκαλύπτει τουρκικό εμπιστευτικό έγγραφο, σύμφωνα με τα οποία οι τουρκικές Ε.Δ. έχουν προχωρήσει σε σχέδιο για την κατάληψη ελληνικών νησιών και νησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος, που Άγκυρα επιχειρεί μεθοδικά να «γκριζάρει» τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία απόρρητη παρουσίαση PowerPoint, που αποτελείται από 16 διαφάνειες και περιλαμβάνει χάρτες με τις αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο Πέλαγος και φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από την τουρκική Ακαδημία πολέμου. Μία άσκηση επί χάρτου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Nordic Monitor, το επίμαχο PowerPoint, αποτελεί μέρος μελέτη που εστίαζε στο συντονισμό μεταξύ των σωμάτων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε περίοδο κρίσης μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, καταγράφοντας τις πιθανότητες που είχε ο καθένας απέναντι στον άλλον σε μία σειρά από διενέξεις στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο. Η παρουσίαση αναφέρει το πως οτουρκικός στρατός θα κινηθεί προκειμένου να καταλάβει τα νησιά και νησίδες, με ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από αέρα και θάλασσα.

Θαμμένο στη Σμύρνη
Το μυστικό έγγραφο βρέθηκε θαμμένο στα παραρτήματα ενός φακέλου μιας υπόθεσης στη Σμύρνη. Ο εισαγγελέας Οκάν Μπάτο φαίνεται να έχει ενσωματώσει το μυστικό σχέδιο στο αρχείο αποδεικτικών στοιχείων και να το έχει κρύψει σε ένα χρηματοκιβώτιο στο δικαστήριο. Το ίδιο έγγραφο κοινοποιήθηκε επίσης σε έναν άλλο εισαγγελέα, το Τσιχάτ Ιπεκτσί, στην Άγκυρα, σε μια άλλη υπόθεση. Αυτός ο εισαγγελέας αγνόησε επίσης την ευαισθησία του εγγράφου.

Ποια ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες αναφέρονται
Τα αμφισβητούμενα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες είναι τα εξής: 3 στην τοποθεσία Ζουράφα, 13 στις Οινούσσες, 21 στη Θύμενα, 18 στους Αρκιούς, 15 στην Ψέριμο, 12 στην Καλόλιμνο, 2 στο Φαρμακονήσι, 10 στο Γυαλί, 11 στη Λέβιθα, 2 στην Στρογγυλή και 24 τοποθεσίες γύρω από την Κρήτη.
Η μελέτη, σύμφωνα με το Nordic Monitor, βασίστηκε σε διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση στα Ίμια, η οποία έφερε την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος του πολέμου το 1996. Μάλιστα, η μελέτη υπογραμμίζει ότι η κρίση στα Ίμια κατέστησε σαφές πως οι μικρότερες μονάδες δύναμης θα ήταν καθοριστικές για τις επιχειρήσεις στο μέλλον των Ιμίων, όπως και οι εντάσεις με την Ελλάδα. Τόσο η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων, που ελέγχεται άμεσα από το Γενικό Επιτελείο, όσο και από την ελίτ μονάδα τουρκικού ναυτικού, Underwater Offense (Su Altı Taarruz ή SAT), θα κινητοποιηθούν χωριστά ή από κοινού από τη θάλασσα σε ταχύπλοα και από αέρος μέσω βοηθητικών μηχανημάτων για τον έλεγχο των στοχοθετημένων νησιών και νησιών.
Οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν υπό την κάλυψη της πυροσβεστικής δύναμης από την αεροπορία, τις φρεγάτες και το πυροβολικό από την ηπειρωτική χώρα. Ολόκληρη η επιχείρηση θα συντονίζεται από μια κοινή εντολή ειδικών επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί με το όνομα Müşterek Özel Harekat Görev Birliği Komutanliği (MÖHGBK).

Τελευταία τροποποίηση στις 19:21 - 20 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.