ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Spiegel: Οσμή σκανδάλου για την αγορά μασκών-Εμπλέκεται ο υπουργός Υγείας

19:12 - 21 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
Spiegel: Οσμή σκανδάλου για την αγορά μασκών-Εμπλέκεται ο υπουργός Υγείας
Αποκάλυψη που προκαλεί αναταράξεις στην κυβέρνηση Μέρκελ στη Γερμανία από το περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού, τον περασμένο Απρίλιο, λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η κυβέρνηση αγόρασε προστατευτικές μάσκες από εταιρία της οποίας στέλεχος είναι ο σύζυγος του υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν.

Συγκεκριμένα, η εκδοτική εταιρία «Burda», η οποία ελέγχει μεταξύ άλλων το 10% εταιρίας κατασκευής μασκών στη Σιγκαπούρη, προμήθευσε το υπουργείο Υγείας με 570.000 μάσκες τύπου FFP-2. Μόνο που σε αυτή την εταιρεία στέλεχος είναι ο Ντάνιελ Φούνκε, σύζυγος του υπουργού Υγείας.

Η πληροφορία προέκυψε μετά την κατάθεση, την περασμένη Πέμπτη στην Bundestag, καταλόγου με τους προμηθευτές της κυβέρνησης σε μάσκες.

Απαντώντας στο περιοδικό, το υπουργείο αναφέρει ότι «το συμβόλαιο με την Burda συνάφθηκε και υπεβλήθη σε επεξεργασία μετά την παραλαβή της προσφοράς, με τιμές της αγοράς και τυποποιημένη διαδικασία», ενώ εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου δήλωσε στο Spiegel ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο υπέβαλε προσφορά στο υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2020 προκειμένου να βοηθήσει στην προμήθεια μασκών, όταν η κυβέρνηση αναζητούσε επειγόντως μάσκες προστασίας».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον κ. Φούνκε, ο οποίος εργάζεται στην εταιρία ως λομπίστας, ο εκπρόσωπος της Burda διευκρίνισε ότι «δεν ενημερώθηκε καν για την συναλλαγή ούτε είχε κάποια ανάμιξη σε αυτήν», ενώ δεν κατεβλήθη οποιοδήποτε ποσό ως προμήθεια.

Εδώ και λίγες εβδομάδες η Χριστιανική Ένωση συγκλονίζεται από σκάνδαλο που αφορά την προμήθεια μασκών κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Ήδη έχουν υποβάλει την παραίτησή τους τρεις βουλευτές, οι οποίοι, μέσω των εταιριών τους, φέρονται να αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από την πώληση μασκών στην ομοσπονδιακή και σε κρατιδιακές κυβερνήσεις.

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί και η συγκεκριμένη υπόθεση, μετά την αποκάλυψη του Spiegel.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.