ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστραλία- Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

19:32 - 23 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
Καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστραλία- Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Η Αυστραλία αντιμετωπίζει τις χειρότερες πλημμύρες της εδώ και δεκαετίες.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχουν αναπτυχθεί στρατεύματα καθώς η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι οι πλημμύρες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι, γεγονός που ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας (ΝΝΟ) Gladys Berejiklian χαρακτήρισε «θαύμα, δεδομένου του ότι έχουμε περάσει». Ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον είπε στους βουλευτές ότι υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος ακόμη».

Περίπου 18.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να εκκενώσουν μέχρι στιγμής την πολιτεία, συμπεριλαμβανομένης μιας 37χρονης γυναίκας σε τοκετό που μεταφέρθηκε αεροπορικώς αφού παγιδεύτηκε από τις πλημμύρες δυτικά του Σίδνεϊ.

Αράχνες και φίδια που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα νερά συρρέουν μέσα στα σπίτια των κατοίκων.

Σε ένα χωριό νότια του Port Macquarie καταγράφηκε 889 mm βροχής μεταξύ τις 9 π.μ. Πέμπτη και 9 π.μ. Δευτέρα.

Οι δυνατότερες βροχοπτώσεις για την πληγείσα κατάσταση της ΝΝΟ αναμένονται την νύχτα έως την Τρίτη το πρωί, καθώς συγκρούονται δύο μεγάλα καιρικά συστήματα. Οι νότιες παράκτιες περιοχές θα μπορούσαν να πληγούν περισσότερο αυτή τη φορά.

Ένα tweet που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας ανέφερε ότι μια περιοχή τόσο μεγάλη όσο η Αλάσκα - που εκτείνεται από την ακτή της ΝΝΟ μέχρι τη Βόρεια Επικράτεια - επηρεάζεται τώρα από τις προειδοποιήσεις καιρού.

Συνολικά, 10 εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε προειδοποιήσεις σε κάθε πολιτεία και περιφέρεια εκτός από τη Δυτική Αυστραλία.

Το γραφείο μετεωρολογίας προέβλεψε «αυξημένες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους, καταστροφικές κυματώσεις και ασυνήθιστα υψηλές παλίρροιες» στη Νέα Νότια Ουαλία την Τρίτη.

"Μπορεί να έχει κρατήσει μέρες, αλλά δυστυχώς αυτή η κατάσταση δεν έχει τελειώσει ακόμη", έγραψε το γραφείο στο Twitter.

Ο διευθυντής πλημμυρών της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας, Τζάστιν Φιλντ, δήλωσε: «Είμαι προγνώστης πλημμυρών στο γραφείο για 20 χρόνια και αυτή είναι πιθανώς η χειρότερη πλημμύρα που έχω βιώσει και που έπρεπε να προβλέψω.»

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μόρισον δήλωσε στους βουλευτές τη Δευτέρα: "Σε όλη τη ΝΝΟ, 1.400 πρώτοι ανταποκριτές πραγματοποίησαν πάνω από 700 διασώσεις από πλημμύρες και απάντησαν σε πάνω από 7.500 αιτήματα για βοήθεια".

Πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη κατάσταση που εξελίσσεται και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη».

Ο στρατός αναπτύχθηκε για να βοηθήσει στην αναζήτηση και τη διάσωση.

Ημέρες από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει υπερχείλιση των ποταμών και των φραγμάτων γύρω από το Σίδνεϊ, την πρωτεύουσα της πολιτείας, και στο νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ, μεταξύ αυτών και το κεντρικό φράγμα, το οποίο παρέχει μεγάλο μέρος του πόσιμου νερού του Σίδνει.

Περίπου 200 σχολεία στη ΝΝΟ θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη καθώς κορυφώνονται οι βροχοπτώσεις.

Μια εντολή απαιτεί από τους ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο με την οικογένεια ή τους φίλους τους μακριά από τις πληγείσες περιοχές ή σε ένα ειδικό κέντρο. Η προειδοποίηση λέει στους ανθρώπους να προετοιμαστούν για εντολή εκκένωσης.

Υπήρξαν περίπου 15.000 εκκενώσεις από το Mid North Coast και 3.000 επιπλέον στο Σίδνεϊ, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Οι περιοχές γύρω από τους ποταμούς Colo και Hawkesbury προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία καθώς αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πλημμύρες από το 1961.

Ο πρωθυπουργός Morrison προσέφερε μια εφάπαξ πληρωμή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ύψους 1.000 Αυστραλιανών δολαρίων (775 $; 560 £) ανά ενήλικα και 400 Αυστραλιανών δολαρίων ανά παιδί για εκείνους που πλήττονται σοβαρά από τις πλημμύρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.