ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακρόν: Η Τουρκία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές

09:49 - 24 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
Μακρόν: Η Τουρκία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις επερχόμενες γαλλικές εκλογές.

«Οι απειλές δεν είναι καλυμμένες, οπότε νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ διαφανείς», δήλωσε ο Μάκρον σε συνέντευξή του στην τηλεόραση France 5.

Το κλίμα μεταξύ του Μακρόν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σταθερά τεταμένο διαφωνώντας για μια σειρά ζητημάτων, από τη θρησκεία μέχρι τον τομέα της ενέργειας και τις δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο. Σε επικοινωνία τους, ωστόσο, τον Ιανουάριο συμφώνησαν να προσπαθήσουν να τα ξαναβρούν. Στις 2 Μαρτίου προχώρησαν σε τηλεδιάσκεψη.

Ο Μακρόν δεν εξήγησε πώς η Τουρκία μπορεί να προσπαθήσει να παρέμβει στις γαλλικές εκλογές, ούτε εξήγησε αν αναφερόταν στις περιφερειακές εκλογές τον Ιούνιο, την προεδρική ψηφοφορία το 2022 ή και τα δύο.

Είπε μόνο ότι η Τουρκία θα «παίζει με την κοινή γνώμη». Ήταν πιθανώς μια αναφορά στην δύναμή της σε τμήματα της τουρκικής διασποράς μέσω των σχολείων, των τζαμιών και άλλων οργανώσεων.

Παρόλα αυτά ο Γάλλος ηγέτης σημείωσε ότι ο διάλογος με την Τουρκία παραμένει απαραίτητος, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σημαντικός εμπορικός εταίρος και βασικός σύμμαχος στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή.

«Αν πεις ένα βράδυ: Δεν μπορούμε πλέον να δουλέψουμε μαζί σου, δεν υπάρχουν άλλες συζητήσεις, ανοίγουν τις πόρτες και έχεις 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη», είπε. «Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της  Συνόδου Κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.