ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Κάθε χρόνο χάνονται δισ. ευρώ εξαιτίας των φυλετικών διακρίσεων!

11:09 - 24 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
ΕΕ: Κάθε χρόνο χάνονται δισ. ευρώ εξαιτίας των φυλετικών διακρίσεων!
Ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σε επιλεγμένους παραλήπτες, αναφέρει ότι, η απώλεια κερδών που προκλήθηκε από φυλετικές και εθνοτικές διακρίσεις, τόσο για τα άτομα όσο και για τις κοινωνίες, ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως!

Στο 12σέλιδο, αυτό, έγγραφο αναφέρεται ότι, οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες αντιμετωπίζουν διακρίσεις και τις συνέπειές τους σε καθημερινή βάση αλλά υπογραμμίζεται ότι, το ακριβές μέγεθος του προβλήματος είναι δύσκολο να μετρηθεί, εξαιτίας της έλλειψης δεδομένων και της μειωμένης καταγγελίας ρατσιστικών περιστατικών.

Τονίζεται, ακόμη ότι, η πανδημία προκάλεσε σημαντική αύξηση στις αναφορές ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών, την ίδια ώρα που οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την κρίση, με υψηλότερα ποσοστά θανάτου και λοιμώξεων.

Αν και από το 2000 η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει θεσπίσει νομοθεσία για την καταπολέμηση των φυλετικών και ξενοφοβικών διακρίσεων, το πρόβλημα παραμένει, με την ανάγκη για νέα μέτρα που επισημάνθηκαν πρόσφατα στις παγκόσμιες διαμαρτυρίες για τις δολοφονίες μαύρων.

Στο έγγραφο γίνεται επίκληση σε ορισμένες μελέτες, που επισημαίνουν το κόστος των φυλετικών διακρίσεων όχι μόνο για τα ενδιαφερόμενα άτομα αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της και για παράδειγμα, αναφέρεται έκθεση EPRS του 2018, στην οποία διαπιστώνεται ότι η απώλεια κερδών, που προκλήθηκε από φυλετικές και εθνοτικές διακρίσεις τόσο για τα άτομα όσο και για τις κοινωνίες ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Το πρόβλημα αναγνωρίζεται επίσης από τους πολίτες της ΕΕ: μια έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι φυλετικές ή εθνοτικές διακρίσεις είναι ευρέως διαδεδομένες στη χώρα τους.

Για την αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων και η Κομισιόν έχει προτείνει ορισμένες στρατηγικές και δράσεις για την ισότητα. Η πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής κατά του ρατσισμού πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου 2021. Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από καιρό να τερματιστεί η φυλετική διάκριση. Σε πρόσφατα ψηφίσματα, το Κοινοβούλιο ζήτησε τον τερματισμό του διαρθρωτικού ρατσισμού και των διακρίσεων, του φυλετικού προφίλ και της αστυνομικής βίας, καθώς και το δικαίωμα διαμαρτυρίας ειρηνικά.

Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο

*Ολο το 12σέλιδο έγγραφο, στα αγγλικά, ΕΔΩ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.