ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H οικογένεια Φλόιντ απαιτεί δικαιοσύνη- Ξεκίνησε η δίκη του αστυνομικού

09:52 - 30 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
H οικογένεια Φλόιντ απαιτεί δικαιοσύνη- Ξεκίνησε η δίκη του αστυνομικού
Η δίκη του Dereck Chauvin, του λευκού Αμερικανού αστυνομικού, που αντιμετωπίζει την κατηγορία για τη δολοφονία του George Floyd τον Μάιο του 2020, ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας (29/3).

Ο Chauvin καταγράφηκε σε βίντεο από περαστικούς στην πόλη της Μινεάπολης γονατισμένος στο λαιμό του αφροαμερικανού Φλόιντ, για περισσότερο από εννέα λεπτά.

Το περιστατικό πυροδότησε διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο ενάντια στην αστυνομική βία και τον ρατσισμό.

Ο κ. Chauvin, 45 ετών, είναι ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που συμμετέχουν στη δίκη. Αντιμετωπίζει τις πιο σοβαρές κατηγορίες εκ των τεσσάρων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας δευτέρου βαθμού, η οποία έχει ποινή φυλάκισης έως 40 ετών. Ο κ. Chauvin, ο οποίος απολύθηκε από την αστυνομία, δήλωσε αθώος.

floyd12121

Η οικογένεια και οι φίλοι του Τζορτζ Φλόιντ διοργάνωσαν μια προσευχή στη Μινεάπολη πριν από τη δίκη.

Οι δώδεκα ένορκοι - συν δύο αναπληρωτές (εφεδρικοί) ένορκοι - θα παραμείνουν ανώνυμοι και δεν θα φανούν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης της δίκης.

Προκειμένου να διασφαλίσουν μια καταδίκη, πρέπει να αποδειχθεί ότι η συμπεριφορά του κ. Chauvin ήταν «σημαντικός παράγοντας αιτίας» θανάτου του Φλόιντ.

Επιλέχθηκαν δεκαπέντε ένορκοι - εννέα γυναίκες και έξι άνδρες. Από αυτούς, εννέα είναι λευκοί και έξι είναι μαύροι ή πολυφυλετικοί. Τους ζητήθηκε να υποβάλουν ερωτηματολόγια που περιγράφουν τις υπάρχουσες γνώσεις τους για την υπόθεση, οποιαδήποτε προηγούμενη επαφή με την αστυνομία και τις συνήθειες των μέσων ενημέρωσης.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Το δικαστήριο στην κεντρική Μινεάπολη έχει οχυρωθεί με τσιμεντένια φράγματα, περίφραξη και συρματοπλέγματα.

Αυτά είναι όσα συνέβησαν την πρώτη μέρα της δίκης του Chauvin:

{https://twitter.com/LarryMadowo/status/1376804386656157698}

  • Η εισαγγελία αποκάλυψε νέο υλικό και χρησιμοποίησε την εναρκτήρια δήλωση για να υποστηρίξει ότι ο Chauvin γόνατισε στο λαιμό του George Floyd για πάνω από εννέα λεπτά και ότι αυτό ήταν «σημαντική αιτία θανάτου του Floyd»
  • Η υπεράσπιση θα επιδιώξει να δείξει ότι υπήρχαν εξωτερικοί παράγοντες που οδήγησαν στο θάνατο
  • Οι ένορκοι παρακολούθησαν το βίντεο που κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές της ζωής του Floyd - βασικό μέρος της υπόθεσης της εισαγγελίας
  • Ο εισαγγελέας Jerry Blackwell είπε στους ενόρκους ότι ο Chauvin "πρόδωσε το σήμα του" γονατίζοντας στο λαιμό του Floyd, χρησιμοποιώντας "υπερβολική και παράλογη δύναμη" για να τον κρατήσει
  • Αντίθετα, ο δικηγόρος του Chauvin, Eric Nelson, δήλωσε στους ενόρκους ότι αυτή η υπόθεση αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία και όχι μια "πολιτική ή κοινωνική αιτία"
  • Ο Nelson είπε ότι ο Floyd κατάπιε ναρκωτικά τη στιγμή της σύλληψής του "σε μια προσπάθεια να τα κρύψει από την αστυνομία". Αυτό, πρότεινε ο Nelson, συνέβαλε στο θάνατο του Φλόιντ
  • Το κράτος κάλεσε τρεις μάρτυρες, οι οποίοι διερευνήθηκαν από την υπεράσπιση και την εισαγγελία.
  • Ένας μάρτυρας, ο Donald Williams, χαρακτήρισε τον Floyd να πεθαίνει «σαν ψάρι σε σακούλα» - γραφική μαρτυρία που προκάλεσε επίπληξη από τον δικαστή
  • Το δικαστήριο διακόπτεται μέχρι αύριο, όπου η υπεράσπιση θα έχει την ευκαιρία να ρωτήσει τον Williams
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.