ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανέβασε «ταχύτητα» στο 1,3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο

13:31 - 31 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε σημαντικά τον Μάρτιο στην πορεία μίας ανοδικής κίνησης, η οποία είναι πιθανόν να είναι προσωρινή αλλά έντονη, με τις τιμές καταναλωτή να αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό υψηλότερο από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που είναι κοντά στο 2%.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, o πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ επιταχύνθηκε στο 1,3% από 0,9% τον Φεβρουάριο, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και νωπών τροφίμων, αλλά ο ρυθμός αύξησης των τιμών για τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα μειώθηκε σημαντικά.

Η ΕΚΤ είχε προβλέψει την άνοδο, υπογραμμίζοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι υψηλότερος από τον στόχο της στο τέλος του έτους, αλλά πρόσθεσε ότι τη θεωρεί μία προσωρινή έξαρση και ότι προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο τα επόμενα χρόνια. 

Ο δομικός πληθωρισμός -που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για τη χάραξη της πολιτικής της- μειώθηκε τον Μάρτιο στο 1% από 1,2% τον περασμένο μήνα, παρά τις προσδοκίες της αγοράς ότι θα παρέμενε σταθερός.

Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι κυρίως τεχνικής φύσης και οφείλεται σε παράγοντες όπως η αντιστροφή της περυσινής μείωσης των τιμών του πετρελαίου και της αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.