ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμβολιασμοί: Πατάει γκάζι η ΕΕ- Ποιες χώρες έχουν μείνει πίσω

12:09 - 06 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Εμβολιασμοί: Πατάει γκάζι η ΕΕ- Ποιες χώρες έχουν μείνει πίσω
Έπειτα από ένα κατά γενική ομολογία κακό ξεκίνημα του προγράμματος εμβολιασμών η ΕΕ πατάει γκάζι και τα νεότερα δεδομένα δημιουργούν αισιοδοξία. Εσωτερικό σημείωμα της Κομισιόν, που φέρνει στη δημοσιότητα το Bloomberg αναφέρει πως εκτιμάται ότι τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν επαρκή ποσότητα εμβολίων κατά της Covid-19 για την ανοσοποίηση της πλειονότητας των πολιτών τους μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με το σημείωμα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία θα είναι σε θέση να εμβολιάσουν πλήρως περισσότερο από το 55% του συνολικού τους πληθυσμού μέσα στον Ιούνιο.

Θυμίζουμε πως η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο να ανοσοποιήσει το 70% των ενηλίκων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και τα νεότερα στοιχεία δημιουργούν αισιοδοξία πως θα μπορέσει να τα καταφέρει.

Το 70% των ενηλίκων αντιστοιχεί περίπου στο 55-60% του συνολικού πληθυσμού.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν λόγο λοιπόν για βελτίωση στην εκστρατεία εμβολιασμού, μετά την καταστροφική αρχή. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχουν μπει πλέον στις ράγες οι επαρκείς παραδόσεις εμβολίων, που δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να "τρέξουν" όσο πιο γρήγορα μπορούν τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg, μέχρι το τέλος Ιουνίου όλες οι χώρες θα έχουν στη διάθεσή τους εμβόλια "και με το παραπάνω".

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες χώρες που έχουν χάσει έδαφος και θα είναι δύσκολο να το καλύψουν το επόμενο διάστημα και αυτές είναι η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Επίσης, η Αυστρία αναμένεται να μείνει πίσω, ενώ αντίθετα η Μάλτα και η Δανία αναμένεται να πιάσουν το επιθυμητό ποσοστό ανοσίας γρηγορότερα απ' όλους.

Οι χώρες που καθυστερούν πληρώνουν την απόφασή τους να μην πάρουν όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για οικονομικούς λόγους. "Πόνταραν" στο πιο φτηνό εμβόλιο της Astrazeneca, που όμως τελικά καθυστέρησε τις παραδόσεις και πήγε πίσω τα προγράμματα εμβολιασμών. Χώρες όπως η Μάλτα και η Δανία "απέσπασαν" από την πλευρά τους τα αδιάθετα εμβόλια άλλων εταιρειών και έτσι ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο το δικό τους εμβολιαστικό πρόγραμμα και γι' αυτό έχουν πάρει τόσο σημαντικό προβάδισμα.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Thierry Breton, ο οποίος ηγείται των σχετικών προσπαθειών είπε ότι το μπλοκ θα έχει την ικανότητα να αγγίζει το στόχο της ανοσίας έως τις 14 Ιουλίου, ημερομηνία συμβολική, καθώς συμπίπτει με την Ημέρα της Βαστίλης στη Γαλλία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 
Τελευταία τροποποίηση στις 12:50 - 06 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.