ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΕ έθεσε τους όρους της στον Ερντογάν

18:34 - 06 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Η ΕΕ έθεσε τους όρους της στον Ερντογάν
Διαθέσιμη για συνεργασία και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία, αλλά με τους δικούς της όρους, δηλώνει η Ευρώπη, στο πλαίσιο της συνάντησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Τούρκο Πρόεδρο, Φον ντερ Λάιν και Μισέλ, τόνισαν στις δηλώσεις τους ότι η ΕΕ επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία, αλλά υπό σαφείς προϋποθέσεις.

Μία από αυτές είναι ο σεβασμός όλων των κρατών μελών: "Η ΕΕ δε θα διστάσει να επισημάνει αρνητικές εξελίξεις, για μονομερή δράση κατά κρατών - μελών", τονίστηκε συγκεκριμένα, καλύπτοντας έτσι και τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία σε συνδυασμό με τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

{https://twitter.com/vonderleyen/status/1379437169547210755}

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνομίλησαν επίσης με τον πρόεδρο Ερντογάν για το βασικότερο ζήτημα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή την ΕΕ και δεν είναι άλλο από το προσφυγικό -μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η ΕΕ περιμένει από την Άγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κάτι που σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να ξαναδούν πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν ανεξέλεγκτα τα ελληνικά σύνορα και παράλληλα η ΕΕ ζητεί την επανέναρξη της επιστροφής στην Τουρκία, όσων μεταναστών δεν διακινούνται να παραμένουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Συζητήσαμε θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως ζητήματα περιφερειακής πολιτικής, όπως η κατάσταση τη Λιβύη», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας των γυναικών. Πρόκειται για την προστασία των γυναικών και την προστασία των παιδιών από τη βία. Και αυτό είναι σαφώς το λάθος σήμα αυτή τη στιγμή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει ποτέ να επισημάνει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, και αυτό ισχύει επίσης για μονομερείς ενέργειες εναντίον κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.