ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καρότο χωρίς μαστίγιο» από την Ευρώπη στον Ερντογάν

12:36 - 07 Απρ 2021 | Ειδήσεις
«Καρότο χωρίς μαστίγιο» από την Ευρώπη στον Ερντογάν
Ο απολογισμός της επίσκεψης φον ντερ Λάιεν-Μισέλ στην Άγκυρα, από τον γερμανικό Τύπο.

Παρά τις εξαγγελίες της ΕΕ ότι έναντι της Τουρκίας θα ακολουθηθεί τακτική μαστίγιου και καρότου, οι Ευρωπαίοι δίνουν εν τέλει στην Άγκυρα μόνο καρότο, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Καρότο, χωρίς μαστίγιο». Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «Μετά τις αναποτελεσματικές απειλές κυρώσεων από τις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πήγαν στη Τουρκία για να παρακαλέσουν. Στην ατζέντα τα συνήθη ζητήματα: Σύριοι πρόσφυγες, τελωνειακή ένωση, διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας και υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο.

Για να μείνουν ευχαριστημένοι όλοι πίσω στις Βρυξέλλες έγιναν αναφορές στη διάβρωση του τουρκικού κράτους δικαίου, την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποχώρηση από τη Διεθνή Σύμβαση για τη Βία κατά των Γυναικών. Στην πραγματικότητα όμως η ΕΕ ενδιαφέρεται μόνο για την παράταση της προσφυγικής συμφωνίας και την διασφάλιση της ειρήνης στη Μεσόγειο. Οι Βρυξέλλες δεν θέλουν περισσότερα, διότι πολιτικοί όπως ο πρόεδρος Ερντογάν δεν αντιμετωπίζονται με τις μεθόδους της ΕΕ. Για αυτό το λόγο οι Ευρωπαίοι προσέφεραν, σύμφωνα με την DW, στον τούρκο πρόεδρο ακόμα και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Η τακτική αυτή ούτε τίμια είναι, ούτε ηρωική. Έχει όμως νόημα. Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία ως αγορά, αλλά και λόγω προσφυγικού. Και το ΝΑΤΟ όμως χρειάζεται την Τουρκία. Σε αντίθεση με την πλούσια Γερμανία, η Άγκυρα διαθέτει ισχυρό στρατό, τον οποίο δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει. Όσον αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας o Ταγίπ Ερντογάν δεν επιτρέπει στις Βρυξέλλες να τον χαλιναγωγήσουν».

Η Frankfurter Rundschau υπερασπίζεται την τακτική του διδύμου φον ντερ Λάιεν-Μισέλ στην Άγκυρα: «Κανείς δεν πρέπει να αντιδρά με απογοήτευση στις γενικόλογες δηλώσεις στην Άγκυρα. Στόχος της ΕΕ και της Τουρκίας στις συνομιλίες είναι να δουν ως που μπορούν να φθάσουν. Μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση έναντι του προέδρου Ερντογάν. Παράλληλα θα πρέπει μέχρι τότε να αναζητήσει από κοινού με την νέα αμερικανική κυβέρνηση κοινή γραμμή έναντι της Τουρκίας. Μόνο μια ισχυρή διατλαντική συμμαχία και μια τακτική μαστίγιου και καρότου θα πείσουν μεσοπρόθεσμα τον Ταγίπ Ερντογάν να υποχωρήσει στις διενέξεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.