ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Δεν αλλάζει στρατηγική έως ότου επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι

22:07 - 07 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Fed: Δεν αλλάζει στρατηγική έως ότου επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι
Δύσκολο έως αδύνατο είναι το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να αλλάξει σύντομα την στρατηγική της και να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Κι αυτό διότι παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί οι οικονομικοί στόχοι που έχει θέση η κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στις 16 και 17 Μαρτίου, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναμένουν ότι η οικονομία έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά ταυτόχρονα θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει σημαντική πρόοδος προτού καταστεί αναγκαία μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική.

«Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση επισήμαναν ότι θα χρειαστεί πιθανότατα κάποιος χρόνος μέχρι να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος προς την εκπλήρωση του στόχου της Επιτροπής για πλήρη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

«Οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν ως τότε τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό» τονίζεται. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα 120 δισ. δολάρια τον μήνα σε αγορές ομολόγων «παρείχαν σημαντική υποστήριξη στην οικονομία».

«Ένας αριθμός αξιωματούχων επισήμαναν ότι είναι σημαντικό η Επιτροπή να επικοινωνεί με καθαρό τρόπο την αξιολόγηση της για την πρόοδο προς τους δύο μακροπρόθεσμους στόχους τους αρκετά προτού κρίνει ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε αλλαγή στον ρυθμό αγοράς στοιχείων ενεργητικού» επισημαίνεται.

Επιπλέον, η επιτροπή αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, η μέση εκτίμηση για το ΑΕΠ 2021 αναθεωρήθηκε στο 6,5%, σημαντικά αυξημένη από το 4,2% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.

Αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να μειωθεί στο 4,5% έως το τέλος του έτους και ο πληθωρισμός θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 2,2%, ελαφρώς πάνω από τον παραδοσιακό στόχο του 2% της Fed.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:13 - 07 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.