ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σάλος» από τη δήλωση Ντράγκι για τον «δικτάτορα» Ερντογάν

10:15 - 09 Απρ 2021 | Ειδήσεις
«Σάλος» από τη δήλωση Ντράγκι για τον «δικτάτορα» Ερντογάν
Μεγάλο αντίκτυπο είχε, όπως αναμενόταν, η δήλωση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι δικτάτορας με αφορμή την υπόθεση Sofagate στην Άγκυρα.

Το σχόλιο Ντράγκι για το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν σεβάστηκε όσο θα έπρεπε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία.

Ο Ντράγκι, κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι εξευτέλισε την επικεφαλής της Κομισιόν, αποκαλώντας τον μάλιστα «δικτάτορα».

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο διορισμένος ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος με το 52% των ψήφων του τουρκικού λαού».

«Καταδικάζουμε αυτό το ύφος που δεν ταιριάζει στη διπλωματία. Όσοι ψάχνουν δικτάτορες, ας ψάξουν στην ιστορία της Ιταλίας».

Αργότερα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ερντογάν (AKP), Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι «αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την ιστορία σας, δείτε τον Μουσολίνι».

Τα ιταλικά και τουρκικά ΜΜΕ

Στην ιταλική Corriere Della Sera γίνεται λόγος για ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας και μάλιστα σημειώνεται ότι έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που έχει να σημειωθεί τέτοιο επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.

Στη La Stampa αναφέρεται ότι οι δηλώσεις Ντράγκι, οι οποίες αποτελούν ράπισμα, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο αρθρογράφος, έχουν εξαγριώσει τον Ερντογάν.

Η εφημερίδα «Milliyet» κάνει λόγο για «απεριόριστα εξωφρενικές δηλώσεις» του πρωθυπουργού της Ιταλίας και για «μια πολύ ισχυρή απάντηση από την Τουρκία».

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Sabah» σχολιάζει πως, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι κλήθηκε για εξηγήσεις ο πρέσβης της Ιταλίας στην Τουρκία κι ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας περιμένει τον Ιταλό πρωθυπουργό να ανακαλέσει.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Hurriyet, επισημαίνει πως μετά το σχόλιο Ντράγκι «η Τουρκία ανέλαβε δράση και κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη για εξηγήσεις».

Στο πλευρό του Ντράγκι βρέθηκε ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι: «Είναι Απαράδεκτοι οι εκφοβισμοί και οι διακρίσεις του Τούρκου δικτάτορα Ερντογάν», δήλωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.