ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βίοι παράλληλοι» ως προς την οικονομική ανάκαμψη Ευρώπης και ΗΠΑ

14:48 - 09 Απρ 2021 | Ειδήσεις
«Βίοι παράλληλοι» ως προς την οικονομική ανάκαμψη Ευρώπης και ΗΠΑ
Στο επίκεντρο της Bank of America (BofA) βρίσκονται οι μεγάλες αποκλίσεις, που δημιουργούνται στην προσπάθεια ανάκαμψης των οικονομιών από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της BofA, οι νότιες χώρες της Ευρωζώνης και πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά και η Γαλλία, θα μείνουν αρκετά πιο πίσω από την αναπτυξιακή δυναμική των ΗΠΑ, με τη Βρετανία να ακολουθεί.

Σύμφωνα με τη BofA, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς ο αυξανόμενος ρυθμός των εμβολιασμών θα κάνουν πιο περίπλοκο το «ραντεβού» των αξιωματούχων τον Ιούνιο, με κίνδυνο να χαμηλώσουν οι αγορές από το πρόγραμμα PEPP το γ' τρίμηνο.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου, οι υποβαθμίσεις από investment grade το Μάρτιο χτύπησαν «κόκκινο». Η BofA αναφέρεται, επίσης, στη σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για υψηλότερη φορολόγηση σε εταιρείες που ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η φορολόγηση όσων μπορούν να το αντέξουν οικονομικά θα βοηθήσει την κοινωνική συνοχή εν μέσω μια εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης.

Κατά την BofA, η φορολογική πολιτική ευνόησε τις επιχειρήσεις, παρά τα νοικοκυριά και τους ψηφοφόρους, τα τελευταία χρόνια. Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, ο μέσος φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων μειώθηκε από το 30% στις αρχές αυτής της δεκαετίας σε μόλις 22% επί του παρόντος.

Αντίθετα, ο μέσος συντελεστής φορολογικού εισοδήματος (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών) εξακολουθούν να κυμαίνονται στο 47%. Παράλληλα, η κρίση που προκάλεσε η πανδημία υπήρξε πολύ άνιση για τις κυβερνήσεις έναντι των εταιρειών.

Σύμφωνα με τη BofA, η αύξηση του δημόσιου χρέους έχει γενικά ξεπεράσει εκείνη των εταιρειών. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις κατέφυγαν σε μηχανισμούς υποστήριξης, ενώ οι εταιρείες μπόρεσαν να μειώσουν με σύνεση το κόστος για να διατηρήσουν σε υγιή επίπεδα τη ρευστότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει πως οι εταιρείες μπορούν να επωμιστούν τα μεγαλύτερα κόστη σε αυτό το στάδιο, για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:05 - 09 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.