ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το τουριστικό σχέδιο των Βρετανών-Διακοπές εκτός συνόρων από 17 Μαΐου

08:07 - 12 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Το τουριστικό σχέδιο των Βρετανών-Διακοπές εκτός συνόρων από 17 Μαΐου
Οι άνθρωποι στην Αγγλία μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται αν θα κάνουν κρατήσεις για διακοπές στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps.

Ωστόσο, είπε ότι το κόστος των τεστ Covid που απαιτείται πρέπει να μειωθεί, μετά τις κριτικές που εξέφρασε η ταξιδιωτική βιομηχανία.

Ο κ. Shapps έχει επίσης δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» που θα διαβαθμίζει τις χώρες ανάλογα με τον κίνδυνο.

Οι επιβάτες θα πρέπει να κάνουν τα τεστ πριν φύγουν και όταν επιστρέψουν - ακόμη και από "πράσινες" χώρες χαμηλού κινδύνου.

Θα υπάρχει επίσης μια λίστα παρακολούθησης για τις χώρες μεγαλύτερου ρίσκου που κινδυνεύουν να περάσουν από το πράσινο στο πορτοκαλί ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη διασφάλιση σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Ανακοινώνοντας τα ευρήματα της Global Travel Taskforce που συστάθηκε από την κυβέρνηση για να εξετάσει πώς θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά τα ταξίδια αναψυχής μετά το κλείδωμα, ο κ. Shapps είπε ότι οι ξένες διακοπές θα ξαναρχίσουν στις 17 Μαΐου το νωρίτερο.

Είπε επίσης στο BBC πως «Είναι η πρώτη φορά που μπορώ να βγω και να πω ότι δεν συμβουλεύω κατά των κρατήσεων για διακοπές στο εξωτερικό», γεγονός που ασφαλώς ευνοεί ιδιαίτερα την Ελλάδα.

«Ναι, θα πρέπει να ελέγξετε ποια είναι η κατάσταση σε δύο ή τρεις εβδομάδες όταν θα έχει συνταχθεί αυτή η λίστα του - πράσινου, πορτοκαλί, κόκκινου – και θα πρέπει να ξέρετε ότι έχετε καλή ασφάλιση διακοπών και ευέλικτες πτήσεις και τα λοιπά. Αλλά για πρώτη φορά νομίζω ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ και θα μπορέσουμε να ξαναρχίσουμε τα διεθνή ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων της κρουαζιέρας παρεμπιπτόντως, με ασφαλή τρόπο, γνωρίζοντας για τους εμβολιασμούς, όλα όσα γνωρίζουμε για την ασθένεια φέτος, και φυσικά με άφθονη  προσοχή – εφαρμόζοντας τα τεστ».

Ο κ. Shapps είπε ότι η χρήση μοριακών τεστ επιτρέπει στους επιστήμονες να εντοπίσουν πιθανές μεταλλάξεις.

Αλλά είπε ότι «ανησυχεί» για το κόστος των τεστ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μειώσει την τιμή τους, συνεργαζόμενη με τον ιδιωτικό τομέα. Η τιμή ενός μοριακού τεστ είναι περίπου 120 λίρες στην Αγγλία.

Ο κ. Shapps διευκρίνισε ότι οι χώρες θα κατηγοριοποιηθούν βάσει του επιπέδου των λοιμώξεων και των εμβολιασμών, των μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία και της ποιότητας της γενετικής τους αλληλουχίας.

Εξήγησε επίσης ότι αυτός ο κατάλογος θα υπόκειται σε συνεχή αναθεώρηση και ότι ελπίζει πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα αναβαθμιστούν καθώς βελτιώνονται τα ποσοστά εμβολιασμού τους.

Ο κ. Shapps είπε επίσης ότι ανησυχεί για άτομα που έχουν χωριστεί από μέλη της οικογένειας που ζουν στο εξωτερικό, λέγοντας ότι «είναι πιθανώς ακόμη πιο πιεστικό από το ζήτημα των διακοπών».

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δηλώσει ποιες χώρες θα είναι πράσινες, πορτοκαλί ή κόκκινες - αλλά είπε ότι θα το κάνει μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Σχεδόν 40 χώρες βρίσκονται επί του παρόντος στον κόκκινο κατάλογο της βρετανικής κυβέρνησης από τις οποίες απαγορεύεται το ταξίδι.

Οι κανόνες θα αναθεωρηθούν στις 28 Ιουνίου για να δούμε αν μπορούν να ανατραπούν μέτρα, ανέφερε η κυβέρνηση.

Περαιτέρω επίσημες κριτικές θα πραγματοποιηθούν στα "σημεία ελέγχου" το αργότερο στις 31 Ιουλίου και την 1η Οκτωβρίου.

Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης των Εργατικών ο Nick Thomas-Symonds, είπε "Η κυβέρνηση μίλησε για παράγοντες όπως τα ποσοστά εμβολιασμού, τα ποσοστά μόλυνσης, τη θέση με μεταλλάξεις. Αλλά δεν έχω ιδέα ποια είναι τα επίπεδα για καθένα από αυτά για να τοποθετήσει τις χώρες η κυβέρνηση, εάν είναι στην πράσινη κατηγορία, πορτοκαλί ή κόκκινη. "

Οι πρώτοι υπουργοί της Σκωτίας και της Ουαλίας έχουν ήδη υποστηρίξει ότι 17 Μαΐου θα είναι πολύ νωρίς για να ξαναρχίσουν οι διακοπές.

Προς το παρόν, σχεδόν οποιοσδήποτε επιδιώκει να ταξιδέψει στην Αγγλία πρέπει πρώτα να κάνει ένα τεστ κορανοϊού πριν από την αναχώρηση και μετά δύο τεστ όταν φτάσει, τα οποία πρέπει να αγοράζονται μέσω ιδιωτικού παρόχου. Τα παιδιά κάτω των 11 ετών εξαιρούνται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.