ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν και Ντμπεϊμπά «επικαιροποίησαν» το τουρκολιβυκό μνημόνιο

23:21 - 12 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Ερντογάν και Ντμπεϊμπά «επικαιροποίησαν» το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο επικαιροποιήθηκε τη Δευτέρα (12/4) στη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον νέο ηγέτη της Λιβύης, Aμπντουλαχίντ Ντμπεϊμπά.

Παρά τις εκκλήσεις της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη, αλλά και τις επαφές που είχε στη χώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Λιβύη δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει ρότα.

Αντίθετα, θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον της η συνεννόηση με τον Ερντογάν, αν και υποσχέθηκε συζήτηση και με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα (12/4), ο Ερντογάν και Ντμπεϊμπά εκφράστηκε «η αποφασιστικότητά μας» για το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Επίσης ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία πρόκειται να αποστείλει 150.000 δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού στη Λιβύη ως τμήμα του σχεδίου υποστήριξής τους προς τη χώρα.

«Αναφορικά με τα σύμφωνα που υπογράφηκαν μεταξύ των χωρών μας, ιδίως το σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, επιβεβαιώνουμε ότι αυτά βασίζονται σε έγκυρες βάσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών μας», δήλωσε ο Ντμπεϊμπά από την πλευρά του.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης σειρά συμφωνιών που έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως της οικονομικής, μεταξύ των δύο χωρών.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας και τη συνεργασία μας. Θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο τρόπο που υποστηρίξαμε την προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση (της Τρίπολης)», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τουρκικές εταιρείες θα διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη (13/4), με Τούρκους επιχειρηματίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.