ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η έρευνα για την COVID-19...γεννά εμβόλια για καρκίνο και HIV

08:08 - 13 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Η έρευνα για την COVID-19...γεννά εμβόλια για καρκίνο και HIV
Μπορεί τελικά να βγει κάτι καλό από την πανδημία; Αρκετοί επιστήμονες παγκοσμίως πιστεύουν πως ναι και πειραματίζονται με την τεχνολογία εμβολίων COVID-19 ως τρόπο αντιμετώπισης θανάσιμων ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο HIV.

Μετά τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών και εκατομμύρια επιτυχημένων εμβολιασμών με εμβόλια κατά της COVID-19 που βασίζονται σε mRNA, οι ερευνητές εξετάζουν τώρα πώς η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για άλλες πολυπόθητες θεραπείες.

Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας MD Anderson Cancer Center υπάρχει η πεποίθηση ότι το mRNA, στο οποίο βασίζονται τα εμβόλια των Pfizer και Moderna θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της υποτροπής του καρκίνου, δήλωσε ο Δρ Van Morris, ένας ογκολόγος που είναι επικεφαλής της κλινικής δοκιμής.

Η πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της ασθένειας και είναι πιο συχνή με τον καρκίνο των ωοθηκών, τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και το γλοιοβλάστωμα. Η υποτροπή συμβαίνει όταν μικρές ποσότητες καρκινικών κυττάρων παραμένουν στο σώμα μετά τη θεραπεία, πολλαπλασιάζονται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κάνουν μετάσταση.

Στη δοκιμή, η οποία επί του παρόντος βρίσκεται στη δεύτερη φάση, οι γιατροί εξετάζουν ασθενείς με καρκίνο που έχουν αφαιρέσει όγκους και έκαναν χημειοθεραπεία. Μόλις ανακαλυφθούν καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούν ακόμη σε όλο το σώμα τους, οι ερευνητές δημιουργούν εξατομικευμένα κοκτέιλ mRNA.

«Ελπίζουμε ότι με το εξατομικευμένο εμβόλιο, προετοιμάζουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να βρει τα υπολειπόμενα καρκινικά κύτταρα, να τα εξοντώσει και να θεραπευτεί ο ασθενής», δήλωσε ο Μόρις.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Scripps στην Καλιφόρνια εξετάζουν επίσης τον HIV, μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που προσβάλλει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ως υποψήφια για αντιμετώπιση με εμβόλιο που βασίζεται σε mRNA.

Τώρα που είναι γνωστό ότι το mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει και να σκοτώσει τον ιό HIV, θα χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία σε μελλοντικές μελέτες με την ελπίδα ότι σύντομα θα δημιουργήσει ένα εμβόλιο για τον ιό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.