ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαβατήρια Εμβολίων: Μπορεί να οδηγήσουν σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

18:07 - 14 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Διαβατήρια Εμβολίων: Μπορεί να οδηγήσουν σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων!
Τους κινδύνους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ’ όλη την Ευρώπη, από την επικείμενη καθιέρωση των «διαβατηρίων εμβολίων», επισημαίνει η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, σε ενημερωτικό έγγραφο που στάλθηκε και στα 47 μέλη του Οργανισμού στις 31 Μαρτίου και δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Το έγγραφο υπογραμμίζει τη σημασία της ενίσχυσης των προσπαθειών για την παραγωγή και τη διαχείριση εμβολίων με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική (Σύμβαση του Οβιέδο), έτσι ώστε οι περιορισμοί στις ατομικές ελευθερίες να μπορούν σταδιακά να αναθεωρηθούν, όσο επιτυγχάνεται ευρύτερη ανοσία των πληθυσμών.

Τονίζει επίσης ότι, στη μάχη ενάντια στην πανδημία Covid-19, ιδίως στο πλαίσιο του ταξιδιού, είναι σίγουρα χρήσιμο να λάβουμε μέτρα για να εναρμονίσουμε ή να διευκολύνουμε τη διαδικασία πιστοποίησης, ότι κάποιος είναι εμβολιασμένος, ανοσοποιητικός ή απαλλαγμένος από μολύνσεις - υπό την προϋπόθεση ότι, τα εν λόγω δεδομένα προστατεύονται και λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη της παραχάραξης.

Με το έγγραφο, τα κράτη μέλη καλούνται να αναλάβουν δράση, σύμφωνα με τη Σύμβαση για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, της Σύμβασης για την παραχάραξη ιατρικών προϊόντων και παρόμοιων εγκλημάτων που απειλούν τη δημόσια υγεία (Σύμβαση MEDICRIME) και τη Σύμβαση για την έγκλημα στον κυβερνοχώρο (Σύμβαση της Βουδαπέστης).

Από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζεται ότι, η χρήση τέτοιων δεδομένων πιστοποίησης ή ανοσοποίησης για μη ιατρικούς σκοπούς για την παροχή προνομιακής και αποκλειστικής πρόσβασης στα δικαιώματα, εγείρει πολλά ερωτήματα που σχετίζονται με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να εξεταστούν με προσοχή.

Το έγγραφο επικεντρώνεται σε τέσσερα θέματα:

  • Βάση για την υποχρέωση των κρατών να παρέχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό.
  • Πιστοποιητικά εμβολιασμού ή "διαβατήρια εμβολίων" και η χρήση τους.
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων και δεδομένων
  • Κίνδυνοι για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.

Τό έγγραφο καταλήγει αναφέροντας ότι αυτά τα θέματα είναι κεντρικά στο έργο που επιτελεί η Επιτροπή Βιοηθικής και η Συμβουλευτική Επιτροπή της Σύμβασης για την Προστασία Δεδομένων. Το Συμβούλιο της Ευρώπης παρέχει στα κράτη μέλη εργαλεία και εμπειρογνωμοσύνη για να διασφαλίσουν ότι η κρίση δεν υπονομεύει τις κοινές αξίες και αρχές μας, που είναι ο ίδιος ο στόχος του σχεδίου συνεργασίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια κρίσεων υγείας.

Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 18:09 - 14 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.