ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες κυρώσεις επιβάλλουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία

16:55 - 15 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Ποιες κυρώσεις επιβάλλουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία
Οι ΗΠΑ από τη στιγμή της εκλογής του Τζο Μπάιντεν έχουν κρατήσει σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας, την οποία την Πέμπτη (15/4) επισφράγησαν και με μία σειρά κυρώσεων τις οποίες ανακοίνωσαν.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών, σε απάντηση των κυβερνοεπιθέσεων και της ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ του 2020, ενεργειών που αποδίδονται στη Μόσχα από την Ουάσιγκτον.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν σε ανακοίνωση την υποστήριξή τους προς την απόφαση της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το διάταγμα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει στους αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς να αγοράζουν απευθείας ρωσικά ομόλογα μετά τις 14 Ιουνίου.

Επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε έξι ρωσικές τεχνολογικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της Μόσχας στον κυβερνοχώρο, ως απάντηση στην γιγάντια κυβερνοεπίθεση του 2020 που εκμεταλλεύθηκε λογισμικό που αναπτύσσεται από την εταιρεία διαχείρισης δικτύων SolarWinds, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο στον δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα.

Το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει επίσης κυρώσεις κατά 32 οργανισμών και προσώπων που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν, για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, «να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές τους 2020 στις ΗΠΑ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Και σε σύμπραξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε οκτώ πρόσωπα και οργανισμούς «που συνδέονται με την συνεχιζόμενη κατοχή και καταστολή στην Κριμαία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.