ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράνομα πάνω από τα μισά «χρυσά διαβατήρια» στην Κύπρο

15:58 - 16 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Περισσότερα από τα μισά διαβατήρια, που χορήγησε η Κύπρος σε πλούσιους αλλοδαπούς στο πλαίσιο του γνωστού επενδυτικού προγράμματος, ήταν παράνομα, όπως διαπίστωσε το ερευνητικό συμβούλιο που διόρισε η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, μεταξύ του 2013 και του 2019, δόθηκαν κυπριακά διαβατήρια σε πάνω από 3.000 ξένους επενδυτές που είχαν προβεί σε χρηματοδοτήσεις τουλάχιστον δύο εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές για επενδυτές από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κίνα και την Καμπότζη.

Το πρόγραμμα τερματίστηκε πέρυσι αφότου ξέσπασε ένα σκάνδαλο διαφθοράς, που εξέθεσε την κεντροδεξιά κυβέρνηση του νησιού, η οποία είχε διαμορφώσει το σχέδιο προτού να παραδεχτεί ότι ήταν προβληματικό.

«Τα ενδιάμεσα στοιχεία, μας δίνουν ποσοστά που αφορούν παράνομες πολιτογραφήσεις (…) και αυτές είναι συνολικά 51,81%», αναφέρει ο Μύρων Νικολάτος, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Δήλωσε μάλιστα ότι κάποιες άλλες βρίσκονταν εντός του πλαισίου του νόμου αλλά δεν ανταποκρίνονταν σε κάποια νομικά κριτήρια που ίσχυαν εκείνο τον καιρό. Σε «δεκάδες» περιπτώσεις, η επιτροπή συνέστησε τη διακοπή της ιθαγένειας, πρόσθεσε ο Νικολάτος, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η έκθεσή του έχει πάει στο γραφείο του Εισαγγελέα και δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. «Η έκθεση σημειώνει ότι οι αρμόδιες αρχές θα ερευνήσουν την υπόθεση για την απόδοση ευθυνών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νικολάτος, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου μέχρι το 2020.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.