ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ατσάλινη» συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας εναντίον της Κίνας Κύριο

12:44 - 17 Απρ 2021 | Ειδήσεις
«Ατσάλινη» συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας εναντίον της Κίνας
Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του Τζο Μπάιντεν να είναι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, ο πρώτος ηγέτης που τον υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο, μετά την εκλογή του. Και το μήνυμα προς την Κίνα ήταν ξεκάθαρο.

Ο Μπάιντεν μίλησε για «ατσάλινη» συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας, απέναντι στις «προκλήσεις από μέρους της Κίνας».

Σε πλήρη συνεννόηση Μπάιντεν και Σούγκα, διαβεβαίωσαν, σύμφωνα με το Reuters, ότι θα διασφαλίσουν πως η περιφέρεια του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού θα είναι ειρηνική, ελεύθερη και ανοικτή.

Πέραν των άλλων, ο κ. Μπάιντεν είπε επίσης πως Ουάσινγκτον και Τόκιο θα επενδύσουν από κοινού για τη δημιουργία «ασφαλών και αξιόπιστων δικτύων 5G», κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς. Στην κοινή ανακοίνωση, διευκρινίστηκε πως οι ΗΠΑ θα επενδύσουν 2,5 δισ. δολάρια και η Ιαπωνία 2 δισ. δολάρια.

Η Κίνα θεωρεί σχεδόν όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα τμήμα της δικής της επικράτειας και οι εντάσεις με άλλες χώρες της περιφέρειας έχουν κλιμακωθεί. Τμήματά της διεκδικούν, πέραν της Ιαπωνίας, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν.

Στην κοινή ανακοίνωση των κ.κ. Μπάιντεν και Σούγκα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επαναλαμβάνει πως εγγυάται την άμυνα της Ιαπωνίας «με όλο το φάσμα» των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, «συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων». Στο κείμενο διευκρινίζεται πως η διμερής συμφωνία για την ασφάλεια συμπεριλαμβάνει τις ακατοίκητες νησίδες Σενκάκου, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Σκάφη του κινεζικού λιμενικού εντοπίζονται συχνά τελευταία να πλέουν κοντά στις νησίδες αυτές, την κυριαρχία επί των οποίων διεκδικούν τόσο η Κίνα, όσο και η Ταϊβάν, όπου είναι αντίστοιχα γνωστές με τις ονομασίες Ντιαογιού και Ντιαογιουτάι.

«Μαζί, εναντιωνόμαστε σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που επιδιώκει να υπονομεύσει την κυριαρχία της Ιαπωνίας επί των νήσων Σενκάκου», σύμφωνα με το κείμενο.

Αντιδρώντας τόσο στις δηλώσεις τους όσο και στην κοινή ανακοίνωση, η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον κατήγγειλε ότι οι τοποθετήσεις τους ξεπερνούν τα όρια των ομαλών διμερών σχέσεων, πλήττουν συμφέροντα τρίτων χωρών και «απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην περιφέρεια της Ασίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.