ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλάζει στάση ο Μπάιντεν (μετά την κριτική) στο προσφυγικό

10:33 - 18 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Αλλάζει στάση ο Μπάιντεν (μετά την κριτική) στο προσφυγικό
Μία ημέρα μετά την απόφασή του να περιορίσει τις εισόδους των προσφύγων στις ΗΠΑ φέτος στο ιστορικά χαμηλό ανώτατο όριο των 15.000 που είχε τεθεί υπό τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν άλλαξε στάση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε το Σάββατο (17/4) ότι θα αυξήσει τον ανώτατο όριο του αριθμού των προσφύγων που γίνονται δεκτοί φέτος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Παρασκευή (16/4) ο Μπάιντεν υπέγραψε απόφαση για παράταση του ανώτατου ορίου εισόδου προσφύγων (15.000) που είχε λάβει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί, όμως, τον Φεβρουάριο να αυξήσει το όριο σε 62.500  πρόσφυγες και επικρίθηκε έντονα που τελικά δεν το έπραξε.

Μετά το γκολφ του Σαββάτου και αφού είχαν προηγηθεί έντονες επικρίσεις από δημοσιογράφους, αλλά και στελέχη των Δημοκρατικών, ο Μπάιντεν είπε πως σύντομα θα αυξήσει το όριο.

"Θα αυξήσουμε τον αριθμό. Πρώτα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τον αυξημένο αριθμό μεταναστών στα σύνορα. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα, οπότε τώρα θα αυξήσουμε τον αριθμό", είπε συγκεκριμένα ο Μπάιντεν.

Το πρόγραμμα εισδοχής προσφύγων των ΗΠΑ διαφέρει από το σύστημα ασύλου για τους μετανάστες. Οι πρόσφυγες πρέπει να ελεγχθούν ενώ βρίσκονται ακόμη στο εξωτερικό και να έχουν άδεια για είσοδο στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τους μετανάστες που φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ και στη συνέχεια ζητούν άσυλο.

Η προσεκτική προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ φαίνεται να συνδέεται με τις ανησυχίες σχετικά με την οπτική αποδοχής περισσότερων προσφύγων σε μια εποχή αυξανόμενου αριθμού μεταναστών που φτάνουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού τους τελευταίους μήνες. 

Σε κάθε περίπτωση ο Μπάιντεν μετά την κριτική που δέχθηκε, θα προχωρήσει σε αύξηση του ανώτατου ορίου. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, τόνισε πως έως τις 15 Μαϊου, θα έχει ρυθμιστεί το ζήτημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.