ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Κούβα στη μετά-Κάστρο εποχή

19:52 - 19 Απρ 2021 | Ειδήσεις
H Κούβα στη μετά-Κάστρο εποχή
Η αποχώρηση του 89χρονου Ραούλ Κάστρο από την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος της Κούβας αποτελεί ιστορική στιγμή για τη χώρα.

Μπορεί επί της ουσίας να μην αλλάζει η πολιτική γραμμή της χώρας, καθώς η διάδοχη κατάσταση έχει οριστεί από τον ίδιο τον Κάστρο, ωστόσο, πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο.

Μετά το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο και καθώς ο Ραούλ είναι πια αρκετά μεγάλος σε ηλικία, η Κούβα έπρεπε να χαράξει νέα πορεία.

Η ηγεσία της χώρας πέρασε στον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Μπερμούντες, ο οποίος τη Δευτέρα (19/4) εξελέγη και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, στη θέση του Ραούλ Κάστρο.

«Η 19η Απριλίου είναι μια ιστορική ημέρα», έγραψε νωρίτερα, στην ίδια πλατφόρμα, ο 60χρονος πρόεδρος. 

Η μεταβίβαση της εξουσίας σημειώνεται σε μια περίοδο κρίσιμη για την Κούβα, η οποία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 30 ετών, λόγω της πανδημίας και της ενίσχυσης του αμερικανικού εμπάργκο, το οποίο ισχύει από το 1962.

Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Μπερμούντες ανέλαβε την προεδρία, τον Απρίλιο του 2018, έχει πιο μοντέρνο στιλ από τους Κάστρο, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε αλλάξει ιδιαίτερα την πορεία της χώρας.

Οι Κάστρο τον εμπιστεύτηκαν και για την ώρα τουλάχιστον μοιάζει πιστός στις αρχές τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Κούβα βαδίζει πια σε μία νέα εποχή, που ξεκίνησε μετά το θάνατο του Φιντέλ και συνεχίζεται τώρα με την συνταξιοδότηση του Ραούλ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.