ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νομικές διαδικασίες κατά της AstraZeneca θα ξεκινήσει η Κομισιόν

07:42 - 22 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Νομικές διαδικασίες κατά της AstraZeneca θα ξεκινήσει η Κομισιόν
Νομικές διαδικασίες κατά της AstraZeneca ετοιμάζεται να κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς υπάρχει εδώ και καιρό διένεξη σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων.

Σύμφωνα με πέντε ευρωπαίους διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται η ιστοσελίδα Politico, η Επιτροπή έθεσε το ζήτημα στη διάσκεψη των εθνικών αντιπροσώπων την Τετάρτη, οπότε η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια νομική διαδικασία κατά της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής.

Ένας διπλωμάτης διευκρίνισε ότι σκοπός της Κομισιόν είναι να υποχρεώσει την AstraZeneca να παρέχει τις δόσεις που ορίζονται στη σύμβαση της ΕΕ. Δύο από τους διπλωμάτες δήλωσαν ότι υπήρχε προθεσμία αργότερα αυτήν την εβδομάδα, οπότε οι χώρες της ΕΕ πρέπει να υπογράψουν την έναρξη νομικών διαδικασιών.

Τον Ιανουάριο, η εταιρεία είχε ήδη μειώσει τον στόχο της, κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα «αποδοτικότητας» στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο, ενώ στη συνέχεια επικαλούμενη «περιορισμούς στις εξαγωγές» για τα εμβόλια που παρασκευάζονται εκτός της ΕΕ, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να παραδώσει παρά μόνο 100 εκατομμύρια δόσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο θα παραδώσει μόνο 70 εκατομμύρια δόσεις αντί για 300 εκατομμύρια που προβλεπόταν αρχικά.

Εκτός όμως από το πρόβλημα εφοδιασμού και της αθέτησης των υποσχέσεων της εταιρείας προς την Ε.Ε., οι Βρυξέλλες έχουν ακόμα και πρόβλημα επικοινωνίας με την AstraZeneca.

Όπως δήλωσε πρόσφατα  ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, η Κομισιόν αναγκάστηκε να λάβει νομικά μέτρα μόνο και μόνο για να καταφέρει να μιλήσει με τους υπευθύνους της εταιρείας και να τους ζητήσει να εξηγήσουν με σαφή και πειστικά επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους δεν παραδίδουν περισσότερα εμβόλια στην Ε.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.