ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Παραμένει η αβεβαιότητα-Κίνδυνοι βραχυπρόθεσμα

15:09 - 22 Απρ 2021 | Ειδήσεις
«Σύννεφα» πάνω από τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές λόγω αβεβαιότητας και αναζωπύρωσης της πανδημίας «βλέπει» η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μολονότι η η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και η μεγάλη δημοσιονομική τόνωση στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα και στην ευρωζώνη.

Τα επίμονα υψηλά νούμερα κρουσμάτων κορονοϊού και η παράταση των περιοριστικών μέτρων συνεχίζουν να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, υπογράμμισε, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η πρόοδος των εκστρατειών εμβολιασμού και η παρεπόμενη χαλάρωση των μέτρων στηρίζουν τις προσδοκίες για μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του 2021, σημείωσε.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κα. Λαγκάρντ επισήμανε ότι έχει κινηθεί υψηλότερα τους τελευταίους μήνες λόγω κάποιων παροδικών παραγόντων και της ανόδου των τιμών της ενέργειας. Την ίδια στιγμή, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υποτονικές λόγω της αδύναμης ακόμα ζήτησης, πρόσθεσε.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να επιβεβαιώσει την ιδιαίτερα υποστηρικτική νομισματική πολιτική, υπογράμμισε η κα. Λαγκάρντ.

«Θα διατηρήσουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ αμετάβλητα. Αναμένουμε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα μέχρι να δούμε το outlook του πληθωρισμού να συγκλίνει δυναμικά σε ένα επίπεδο κοντά αλλά κάτω από το 2% και η σύγκλιση αυτή να αντανακλάται συστηματικά στην υποκείμενη πληθωριστική δυναμική» επισήμανε η κα. Λαγκάρντ.

«Θα συνεχίσουμε να διενεργούμε αγορές στοιχείων ενεργητικού υπό το έκτακτο πρόγραμμα αγορών στοιχείων ενεργητικού (PEPP) με συνολικούς πόρους €1,85 τρισ. τουλάχιστον ως το τέλος του Μαρτίου του 2022 και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Διοικητικό Συμβούλιο να κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορονοϊού έχει παρέλθει. Καθώς οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώσουν την κοινή αξιολόγηση του Μαρτίου για τις χρηματοδοτικές συνθήκες και το outlook του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι αγορές υπό το PEPP το τρέχον τρίμηνο θα συνεχίσουν να διενεργούνται με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους» σημείωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:14 - 22 Απρ 2021
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.