ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: «Μπλόκο» σε 100 εκατ. επιπλέον δόσεις της AstraZeneca

15:49 - 22 Απρ 2021 | Ειδήσεις
H Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα ενεργοποιήσει την επιλογή αγοράς των 100 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, που είχε συμπεριληφθεί στη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, διεμήνυσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Όπως ανέφερε, η προθεσμία ενεργοποίησης της συγκεκριμένης επιλογής έχει ήδη παρέλθει και οι Βρυξέλλες δεν σκέφτονταν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας μεταξύ της Ένωσης και της AstraZeneca, συνολικά στα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα παραδίδονταν 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίον τα 100 εκατ. ήταν οι προαιρετικές, τις οποίες η Ε.Ε. επιλέγει τελικά να μην λάβει.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι είναι ακόμη νωρίς για αποφάσεις σχετικά με παραγγελίες περισσότερων εμβολίων. Και το εν λόγω σκεύασμα, όπως και εκείνο της AstraZeneca, τέθηκαν στο «μικροσκόπιο» του EMA μετά τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που κατεγράφησαν έπειτα από τη χορήγησή τους.

Εξετάζεται η νομική οδός

Την ίδια ώρα, το ζήτημα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις της AstraZeneca, παραμένει στο προσκήνιο στις Βρυξέλλες, με το Politico να αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα πως η Κομισιόν προετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά της αγγλοσουηδικής εταιρείας, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν περισσότερο χρόνο προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στο ενδεχόμενο νομικών κινήσεων. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι τα περισσότερα κράτη – μέλη τάσσονται υπέρ της δικαστικής οδού.

Από την πλευρά της, ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο άφησε σήμερα η Κομισιόν, σημειώνοντας πως «εξετάζει όλες τις επιλογές της» προκειμένου να διασφαλίσει ότι η AstraZeneca θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.